Katarski šeik Abdullah: Htio sa da se ubijem tokom boravka u UAE (VIDEO)

Šeik Abdullah navodi da su uzrok zaljevske krize pretenzije prijestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda, Saudijske Arabije i tamošnjeg prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana na katarsko bogatstvo

Foto: Printscreen

Šeik Abdullah navodi da su uzrok zaljevske krize pretenzije prijestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda, Saudijske Arabije i tamošnjeg prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana na katarsko bogatstvo

Član katarske vladarske porodice, šeik Abdullah bin Ali Al Thani, izjavio je da je htio da izvrši samoubistvo tokom zarobljeništva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u zvučnom zapisu koji je njemu pripisan, piše Al Jazeera.

Šeik Abdullah navodi da su uzrok zaljevske krize pretenzije prijestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda, Saudijske Arabije i tamošnjeg prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana na katarsko bogatstvo.

Šeik Abdullah je prije dva dana stigao u Kuvajt, gdje je prebačen u bolnicu zbog iscrpljenosti i pritiska kojem je bio izložen tokom zarobljeništva u Emiratima.

U zvučnom zapisu Abdullah navodi da je htio da se žrtvuje nakon što ga je prijestolonasljednik Abu Dhabija izložio jakom pritisku.

“Htio sam se žrtvovati kako ne bih napravio štetu drugima. Nisam mogao da gledam osobe koje volim kako pate zbog drugih osoba, koje posjeduju silu”.

“Ja, šeik Abdullah bin Ali, odlučio sam 15. januara da završim svoj životni put zato što sam naišao na žestoku prepreku. Šeik Mohammed bin Zayed u tom ubistvu nema udjela, ali ima udjela u smislu pritiska i zarobljeništva, s obzirom na to da je spriječio mene i moje dvije ćerke da se vratimo u svoju zemlju”, rekao je šeik u zvučnom zapisu.

Abdullah je sin katarskog emira iz 1960-ih, šeika Alija bin Abdullaha Al Thanija. Decenijama se nije pojavljivao u javnosti dok prošlog ljeta nije izbila diplomatska kriza.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose s Katarom u junu prošle godine, optužujući vladu te zemlje za podržavanje terorizma, što Doha poriče.

Abdullah se nakon toga povremeno pojavljivao na televizijama u Saudijskoj Arabiji i UAE-u izražavajući svoj stav o podršci mjerama protiv Dohe.

Na sastanku Arapske lige u Kairu u septembru katarski ministar vanjskih poslova rekao je da Saudijska Arabija želi da svrgne katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija i zamijeniti ga Abdullahom. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!