Protest stanovnika Plava i Murina: “Umjesto rušiteljima, sudite momcima koji brane rijeku radi života svih nas” (VIDEO)

Profiterima i kriminalcima poručujemo da nema te kazne koja može zaplašiti ove ljude i ove momke koji su pozvani u sudnicu. Nema tog novca, dokumenta, rješenja, odobrenja koje će nas odvratiti od zaštite rijeka i izvora koji su neprocjenjiv resurs naše opštine i države Crne Gore”, poručeno je sa protesta

Foto: Rasit Marković

“Umjesto da se rušitelji i devastatori privedu pravdi, danas se sudi dvojici momaka koji treba da opstanu na svojim ognjištima, da stvaraju porodicu, da stvaraju uslove za buduće generacije, samo zato što se protive uništavanju onoga što su nam Bog i priroda dali na čuvanje i racionalno korišćenje. Profiterima i kriminalcima poručujemo da nema te kazne koja može zaplašiti ove ljude i ove momke koji su pozvani u sudnicu. Nema tog novca, dokumenta, rješenja, odobrenja koje će nas odvratiti od zaštite rijeka i izvora koji su neprocjenjiv resurs naše opštine i države Crne Gore”.

Foto: Rasit Marković

Ovo je poručeno sa današnjeg protesta predstavnika NVO “Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori” i mještana Murine i Plava koji su se okupili ispred Osnovnog suda u Plavu jer su se na optuženičkoj klupi našli Ljubiša Mijović i Ljubiša Katić koji su, zajedno sa više od 200 mještana i predsjednikom MZ Murino, Branislavom Otaševićem, stali u odbranu Murinske rijeke.

Taj protest je, tvrde, prijavljen nadležnima.

Foto: Rasit Marković

“Mi danas ne vršimo pritisak na sudstvo, već iskazujemo nezadovoljstvo zbog selektivnog pristupa prema prema pojedincima koji su uključeni u problematiku koja je posljedica uništavanja rijeka i izvorišta i smještanja u azbestne i gvozdene cijevi, što smatramo zločinom prema prirodi i ljudima, našem bogatstvu, bogatstvu Crne Gore i nadi budućih generacija.

Foto: Rasit Marković

Nadležne institucije su upoznate sa rušilačkim, varvarskim radnjama angažovanih izvođača radova za račun izabranih koncesionara na izgradnji mini elektrana, ali njih niko ne smije da pomene, a kamoli da se privedu pravdi za isušivanje rječnih korita, lomljenje mostova, uništavanje puteva, devastaciju životnog prostora, duševne bolove mještana kojima su rijeke i izvori neodvojivi dio njihove svijesti i njihovog opstankana ovim prostorima”, rečeno je na protestu.

Istaknuto je i da “ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da smo svi slijepi kod očiju, da ne vidimo kakve su katastrofalne posljedice izgradnje elektrana u Babinom polju, Gradini, Šekularu, Bijelom Polju i drugim mjestima u Crnoj Gori.

Foto: Rasit Marković

“Danas se pokušava rušiti ovdje, sjutra u Šavniku, Beranama, Rožajama, Mojkovcu… Šume su nam najvećim dijelom oduzete, rijeke i izvore ne damo”, kategorični su mještani i predstavnici te NVO.

Foto: Rasit Marković

Oni su istakli da “po ko zna koji put pozivaju investitore iz Crne Gore i inostranstava i besplatno nude svoja imanja da izgrade ribnjake, etno sela, skijaške kapacitete, farme, pogone za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, zasade voćnjake, a da zauzvrat zaposle našu omladinu koja je osuđena na odlazak iz ovog prelijepog mjesta”.

“Bogaćenje pojedinaca na račun siromašenja i iseljavanja mještana naše opštine i sjevera Crne Gore nikad neće proći do zadnjeg čovjeka koji korača ovim prostorima”, kazali su oni.

Foto: Rasit Marković

Organizatori protesta su istakli da su se okupili da iskažu solidarnost ne samo sa građanima njihove opštine, već i sa onima iz drugih opština sa sjevera Crne Gore  koji su stali u odbranu rijeka i izvora. 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!