Američka Ambasada u BiH: Oni koji krše odluke Ustavnog suda moraju da odgovaraju

“Nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese”, ističu iz američke Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu (Foto: Facebook)

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je 9. januar kao Dan RS proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine moraju za to odgovarati, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U izjavi iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH podsjetili su na ovu odluku Ustavnog suda, naglašavajući da su odluke tog suda konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati.

“Nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese”, ističu iz američke Ambasade.

Ocijenili su da je neodgovorno od političkih lidera to što i dalje polarizuju politički dijalog u BiH umjesto da se bave problemima s kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju, prenosi Radiosarajevo.ba.

Bez obzira na činjenicu što je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan RS neustavnim, u Banjaluci danas je organizovana manifestacija kojom se obilježava taj neustavni datum.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik uručio je odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a upriličen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi, akademija i prijem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!