Polarna zima u SAD: Temperatura pala do minus 40, nezaštićena koža se smrzava za par minuta

Talas polarne hladnoće i obilne padavine odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, uključujući petoro poginulih na cestama Sjeverne Karoline i troje u Teksasu

Foto: YouTube/Printscreen

Veći dio istočne obale SAD-a probudio se u subotu ujutro sa polarnim hladnoćama i opasno niskim temperaturama, dok se to područje oporavlja od velike mećave koja je proteklih dana donijela obilan snijeg i jake vjetrove.

Od sjeverne Floride preko New Yorka do Nove Engleske, desetine miliona ljudi našle su se tokom dana na udarom hladnog talasa sa temperaturama do 40 stepeni ispod nule.

“To može biti vrlo opasno”, rekao je meteorolog Dan Pydynowski. “Bilo koji nezaštićeni dio kože može da se smrzne u roku od nekoliko minuta”, dodao je on, prenosi Jutarnji.hr.

Talas polarne hladnoće događa se dok komunalne službe čiste ulice od mećave koja je istok SAD-a pogodila u četvrtak i petak, prisilivši vlasti da zatvore stotine škola, glavne vazdušne luke i željezničke veze.

Foto: YouTube/Printscreen

Prije nego što je prestala u petak, prva veća sniježna oluja u 2018. donijela je sa sobom vjetrove brzine 113 km/h, sniježne nanose od više od pola metra u djelovima savezne države Mainea i oko 40 centimetara u Massachussetsu, objavio je nacionalni meteorološki zavod. 

Oluja nazvana “ciklonskom bombom”, zbog naglog pada pritiska vazduha, privukla je ledeni vazduh sa sjevera i tako donijela novi hladni talas.

Talas polarne hladnoće i obilne padavine odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, uključujući petoro poginulih na cestama Sjeverne Karoline i troje u Teksasu.

Gradovi od Houstona do Bostona pojačali su napore za zbrinjavanje beskućnika u skloništa. Vlasti su saopštile da je zbog izloženosti hladnoći umrlo troje beskućnika u Teksasu.

Oko 500 pripadnika Nacionalne garde mobilisano je zbog pomoći hitnim službama uzduž istočne obale, uključujući 200 u New Yorku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!