Američki kongresmen Michael R. Turner pisao Rexu Tillersonu: SAD da se okrenu Balkanu, potpisati “Dejton 2”

Turner je Tillersona u pismu obavijestio kako strahuje u ugroženost mira postignutog u Daytonu. “Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene”, naveo je Turner

Rex Tillerson (Foto: YouTube/Printscreen)

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona, Michael R. Turner, pisao je američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja. Predložio je potpisivanje “Dejtona 2”, prenosi Klix.ba.

“Prošle sedmice smo obilježili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Daytona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane”, podsjetio je Turner.

On je Tillersona u pismu obavijestio kako strahuje u ugroženost mira postignutog u Daytonu.

“Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene”, naveo je Turner.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, smatra da u BiH nema potrebe za “Dejtonom 2”, nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca.

“Za mene je prihvatljiv okvir koji se zove ‘izvorni Dejton’. Pošto njega nema i pošto ga je urušio visoki predstavnik, BiH je očigledno daleko od funkcionisanja i to vidimo u institucijama BiH”, rekao je Dodik danas novinarima u Laktašima.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo onim što je visoki predstavnik ikada uradio u BiH namećući rješenja.

“Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sistemu, moguće je da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično”, rekao je Dodik.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!