Muslimanske zemlje proglasile Istočni Jerusalim za glavni grad Palestine

“Proglašavamo Istočni Jerusalim glavnim gradom Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju Palestinu i okupirani Istočni Jerusalim za njen glavni grad”, kazali su muslimanski čelnici u saopštenju koje je objavljeno nakon samita Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu

Jerusalim (Foto: Printscreen)

Lideri muslimanskih zemalja, koji su se sastali danas u Istanbulu, priznali su Istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine.

Ovakva reakcija lidera dolazi nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, prenosi AFP.

“Proglašavamo Istočni Jerusalim glavnim gradom Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju Palestinu i okupirani Istočni Jerusalim za njen glavni grad”, kazali su muslimanski čelnici u saopštenju koje je objavljeno nakon samita Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu.

U završnoj izjavi su odluku Trampa da prizna Jerusilem kao glavni grad Izraela nazvali “ništavnom”.

“Odbacujemo i čvrsto osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika SAD da prizna Jerusalim kao navodni glavni grad Izraela. Smatramo tu odluku ništavnom i nevažećom”, – kaže se u izjavi,

U njoj se, piše Avaz.ba, dodaje da muslimanski čelnici smatraju da je Trampova odluka ujedno i znak povlačenja SAD iz uloge pokrovitelja mirovnog procesa na Bliskom istoku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!