SAD deportuju Olivera Dragića, osumnjičenog za učešće u genocidu u Srebrenici

Iako su vlasti SAD-a donijele odluku o deportaciji 42-godišnjeg Olivera Dragića, u Bosnu i Hercegovinu još nije stigla obavijest o njegovom izručenju

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama donio je odluku da deportuje Olivera Dragića u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je priznao da je lagao imigracijskim vlastima prilikom ulaska u SAD u vezi sa pripadnošću jedinicama koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici, jula 1995. godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Iako su vlasti SAD-a donijele odluku o deportaciji 42-godišnjeg Olivera Dragića, u Bosnu i Hercegovinu još nije stigla obavijest o njegovom izručenju, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva sigurnosti BiH. Detaljnije informacije nemaju ni u Ministarstvu pravde BiH.

Iz Tužilaštva BiH rečeno je da su kolegama u SAD pružali međunarodnu pravnu pomoć u predmetu protiv Dragića i da više informacija ne mogu dati.

Međutim, na jednom od ročišta pomoćnik tužioca Matthew Cronin rekao je da je i BiH zainteresovana za njegov povratak, a vezano uz tekuće istrage za ratne zločine.

Dragić je 2016. godine u državi Ohio optužen da je davao lažne izjave prilikom prijave za ulazak u SAD, tvrdeći da je žrtva rata, i da je prikrio svoju uključenost u rat u BiH.

Na ročištu se, po sporazumu o priznanju krivice, Dragić izjasnio krivim za imigracionu prevaru.

On je tokom rata bio pripadnik Vojske Republike Srpske, o jedinica koje su bile uključene u genocid u Srebrenici, a u trenutku apliciranja za vizu nakon rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navedeno je na ročištu.

Prema onome što je saopštila kancelarija tužioca, Dragić je 1994. godine završio policijsku obuku u Srbiji, pa se vratio u BiH, gdje se pridružio dobrovoljcima stacioniranim u Zvorniku. Tokom genocida u Srebrenici, jula 1995, prema istom izvoru, Dragić i njegova jedinica poslati su u okolinu Srebrenice kako bi tražili preživjele i spriječili njihov bijeg.

„SAD važe za svetionik onima koji bježe od ugnjetavanja i zlodjela, a ne onima koji su ih počinili. Optuženi je lagao u vezi svoje umiješanosti u užasan ratni zločin i za te laži će odgovarati“, rekla je tužiteljka Carole Rendon prilikom iznošenja optužbi.

Dragić je službu nastavio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske do novembra 1998. godine, osam mjeseci nakon što je aplicirao za status izbjeglice u SAD. Na aplikaciji je naveo da je “nezaposlen i nikada nije radio“ i da je 1992. godine pobjegao iz BiH i ostao izvan zemlje.

Dobio je trajni boravak u SAD 2001. godine negirajući učešće u genocidu. Ponovno je negirao umiješanost dok je pokušavao da stekne status američkog državljanina od decembra 2013. do septembra 2014. godine.

Oliver Dragić jedan je od stotina onih za koje vlasti SAD vjeruju da su prikrili svoju umiješanost u ratne zločine, prilikom dolaska u SAD u sklopu izbjegličkog talasa onih koji su bježali sa prostora bivše Jugoslavije. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!