Iz cijelog svijeta stižu osude na Trumpovu odluku

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da se američka odluka protivi svim međunarodnim i bilateralnim odlukama i sporazumima. On je izjavio da je Trumpova odluka ohrabrenje za okupaciju i kolonizaciju i da podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika. Prije Trumpovog obraćanja u Bijeloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo poteći nakon ovakve odluke

Foto: Printscreen

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je danas kao “istorijsku” odluku američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela i premjesti ambasadu SAD-a u taj grad, koju su osudili arapski i muslimanski lideri.

Netanyahu je pozvao druge zemlje da slijede postupak SAD-a i premjeste svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim, prenosi Reuters.

Izraelski premijer je u ranije snimljenoj video poruci rekao da svaki mirovni dogovor sa Palestincima mora uključiti Jerusalim kao izraelsku prijestonicu.

Palestinske nacionalne i islamske snage proglasile su generalni štrajk u Jerusalimu u četvrtak.

“VJEČITA PALESTINSKA PRIJESTONICA”

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da se američka odluka protivi svim međunarodnim i bilateralnim odlukama i sporazumima.

On je izjavio da je Trumpova odluka ohrabrenje za okupaciju i kolonizaciju i da podriva ulogu SAD-a kao mirovnog posrednika.

Prije Trumpovog obraćanja u Bijeloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo poteći nakon ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je ranije danas američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke.

Takođe su nazvali Jerusalim svojom “vječitom prijestonicom”.

NEMA ALTERNATIVE DVODRŽAVNOM RJEŠENJU

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da nema alternative dvodržavnom rješenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude riješeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

“Uvijek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mjera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca”, kazao je on poslije odluke Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

“U ovom trenutku velike zabrinutosti želim biti jasan: nema alternative za dvodržavno rješenje. Nema ‘plana B'”, rekao je Guterres novinarima, prenosi Reuters.

On je, takođe, dodao da će učiniti sve da podrži izraelske i palestinske lidere da se vrate svrsishodnim pregovorima.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je da Francuska ne podržava Trumpovu odluku, prenosi agencija Anadolija.

PROTESTI U GAZI

Na poziv Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze održavaju su protesti na kojima okupljeni nose zastave Palestine kao i transparente u znak podrške Jerusalimu, prenosi agencija Anadolija.

Na stotine demonstranata su osudili Trumpovu odluku o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premještanju ambasade SAD-a u Jerusalim.

Muhammed Ebu Asker, predstavnik Hamasa, istakao je da će Jerusalim i dalje biti muslimanski grad.

“Koliko god okupacija da potraje, Jerusalim će uvijek biti muslimanski”, rekao je Asker.

Pozvao je sve muslimane da pruže podršku Palestincima i Jerusalemu.

“Pitanje Jerusalima je važnije od pitanja Palestine, jer je to islamsko pitanje”, kazao je predstavnik Hamasa.

OSUDE ISLAMSKIH ZEMALJA

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je odluku SAD-a da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela kao “neodgovornu” i pozvalo SAD da preispita tu odluku.

Egipat odbacuje odluku SAD-a o Jerusalimu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trumpovo priznanje Jerusalima kao izraelske prijestonice ne mijenja pravni status grada, prenosi Reuters.

Ministarstvo spoljih poslova Irana saopštilo je da Iran “ozbiljno osuđuje” odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.           

Saudijska Arabija je takođe izrazila protivljenje Trumpovom potezu, navodeći da on “provocira osjećanja muslimana širom svijeta”.

Katar je takođe ocijenio da odluka o premještanju američke ambasade u Jerusalim predstavlja “opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir”.

Jordanski kralj Abdullah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trumpom, kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban takođe upozorava da Trumpova odluka prijeti mirovnom procesu i stabilnosti u regiji.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred američkog konzulata u Istanbulu, u znak protesta zbog odluke američkog predsjednika o Jerusalimu, javlja Reuters.

“Osuđujemo neodgovornu izjavu američke administracije kojom je Jerusalim priznao kao glavni grad Izraela i odluku o premještanju ambasade SAD-a u Jerusalim”, saopštilo je Ministarstvo spoljih poslova.

Ministarstvo je pozvalo američku administraciju “da preispita ovu pogrešnu odluku i da izbjegava nepromišljene postupke”.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je osudio ovaj potez i kazao da takva odluka predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a, prenosi Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!