Psovali mu “tursku majku”, prijetili “otkidanjem glave i nabijanjem na kolac”: Rizo Alković pobijedio u Strazburu

Sud je potvrdio da su Rizo Alković i njegova porodica bili diskriminisani i da im je bilo ugroženo pravo na privatni i porodični život. Alković se sa porodicom odselio iz Crne Gore još od 2011. godine, od kada živi u Belgiji, gdje je dobio azil zbog, kako je tvrdio, progona iz Crne Gore

Foto: “Vijesti”

Podgoričanin Rizo Alković (57) dobio je slučaj protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Sud je potvrdio da su Rizo Alković i njegova porodica bili diskriminisani i da im je bilo ugroženo pravo na privatni i porodični život, javlja portal Standard.co.me.

U presudi se navode samo neki od primjera kao što su otkidanje “turske glave koja će biti nabijena na kolac”, “turska majka”,“napraviću dženaze i vama, a i ovom ciganinu”, “e ću te ubit’ ka psa i tebe i brata ođe”, “cigane glibavi”…

Bez obzira na to što je tražio 100.000 eura i još 6.630 eura za naknadu sudskih toškova, sud mu je dosudio 6.000 eura i dodatnih 5.000 za sudske troškove.

Alković se sa porodicom odselio iz Crne Gore još od 2011. godine, od kada živi u Belgiji, gdje je dobio azil zbog, kako je tvrdio, progona iz Crne Gore.

Familiju Alković godinama su, kako je Rizo ranije tvrdio, komšije u Zagoriču maltretirale na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, zbog čega su se i odselili iz tog podgoričkog kvarta.

Alković je tvrdio da mu je nekoliko puta prijećeno smrću, posebno zbog slavlja Bajrama. Povod da se odseli bilo je i, navodno, to što je jednog od komšija prijavio policiji za ugrožavanje sigurnosti, pa je susjed počeo da prati Rizovu kćerku.

Crnogorski Osnovni sud je još 2007. godine krivice oslobodio Vladimira Šoća i Mladena Bulatovića koji su bili optuženi za vrijeđanje, vršenje nasilja, izazivanje tuče, drsko i bezobzirno ponašanje i remećenje javnog reda i mira.

Njemu je besplatnu pravnu pomoć obezbijedila Inicijativa mladih za ljudska prava, a zastupala ga je advokatica Azra Jasavić. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!