“Čovjek sa žice” u Hagu dočekao presudu: Zločince kazniti i ne gledati na vjeru, nadamo se boljem životu

Zbog fotografije koju su napravili strani mediji, Alić je u svjetskim medijima prepoznat kao “Čovjek sa žice”. Jutros je u bio svjedok incidenta koji se dogodio ispred Haškog tribunala. “U jednom trenutku, kada sam podigao svoju sliku ‘Čovjek sa žice’, jedan čovjek je stao pored mene i počeo vikati da je Ratko Mladić njegov heroj. Neka je sram Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji nas je držao zatvorenim

Foto: Twitter/Matthew Price

Prije 25 godina jedna fotografija obišla je svijet – na njoj je Fikret Alić, logoraš iz žice u logoru Trnoplje.

On je danas u Hagu, ispred Tribunala, čekao presudu Ratku Mladiću, za kog smatra da je odgovoran za zločine počinjene u tamošnjim logorima.

Zbog fotografije koju su napravili strani mediji, Alić je u svjetskim medijima prepoznat kao “Čovjek sa žice”. Jutros je u bio svjedok incidenta koji se dogodio ispred Haškog tribunala.

“SRAM SRBIJU I RS AKO GA SMATRAJU HEROJEM”

“U jednom trenutku, kada sam podigao svoju sliku ‘Čovjek sa žice’, jedan čovjek je stao pored mene i počeo vikati da je Ratko Mladić njegov heroj. Neka je sram Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji nas je držao zatvorenim. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločine”, rekao je za N1, uoči izricanja presude, Fikret Alić.

Foto: Twitter/Anna Holligan

On je rekao da se nada pravednoj presudi protiv Mladića i to za genocid i zločin protiv čovječnosti.

“On je mogao zločine da zaustavi. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Treba da se nadamo boljem životu”, kazao je Alić.

Logor Trnopolja nalazio su u blizini logora Omarska kod Prijedora, gdje se Alić pojavio 24 godine kasnije. Tamo su od maja do avgusta 1992. godine pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske doveli više od 8.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Prema podacima Saveza logoraša BiH, 700 je ubijeno.

Fotograf Ed Vulliamy, Britanac, prošle godine se pojavio na obilježavanju godišnjice i tu ponovo sreo čovjeka kojeg je fotografisao iza logorske žice – Fikreta Alića.

Foto: Twitter/Sabine Nolke

“Kada smo prvi put došli ovdje, na komemoraciju, prije 12 ili 13 godina, bilo je netaknuto. Preživjeli i njihove porodice mogli su da posjete mjesta gdje su ih mučili, gdje su njihovi prijatelji ubijeni, gdje su se dogodila masovna ubistva”, rekao je on tada za Al Jazeeru.

“TJERALI SU NAS DA PASEMO TRAVU, DA IM LIŽEMO ĆIZME “

Alić je bio u dva logora – prvo u Keratermu, a zatim u Trnopolju, gdje je preživljavao strahote. U izjavam raznim medijima, govorio je da 20 godina nije normalno spavao, a noćne more nisu prestajale.

“Ubistva, krici, slike mučenja i krvi su još tu”, izjavio je on svojvremeno za britanski “San”.

Alić je poslije 63 dana u logoru uspio da pobjegne preobučen u ženu.

Foto: Twitter/Sabine Nolke

“Tjerali su nas da im ližemo čizme. Izvodili su nas da pasemo travu kao da smo stoka. U jednom trenutku mi je postalo svejedno jesam li živ ili mrtav i pitao sam jednog stražara zašto me ne ubiju. Rekao mi je da nisam vrijedan metka”, posvjedočio je Alić, prenosi Blic.rs.

OKUPLJANJE ISPRED SUDA I INCIDENT

Izricanje presude Ratku Mladiću pratili su članovi Udruženja za žrtve rata iz BiH. U jednom trenutku je došlo do incidenta, jer se u njihovoj blizini pojavio muškarac koji je nosio zastavu Srbije.

Reagovala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”, koja je pokušala da otme zastavu, a intervenisala je i obližnja policija, koja je smirila situaciju.

“Idi odavde i ne provociraj”, kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu. 

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Their day has come: Families of victims of the <a href=”https://twitter.com/hashtag/Srebenica?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Srebenica</a> genocide awaiting the verdict in <a href=”https://twitter.com/hashtag/Mladic?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Mladic</a> trial. <a href=”https://twitter.com/ICTYnews?ref_src=twsrc%5Etfw”>@ICTYnews</a> <a href=”https://t.co/dBenvkeohG”>pic.twitter.com/dBenvkeohG</a></p>&mdash; Sabine Nolke (@SabineNolke) <a href=”https://twitter.com/SabineNolke/status/933246989155708928?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 22, 2017</a></blockquote><script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!