Žarko Laušević: “The Books of Knjige” su najznačajnija kulturna institucija u Crnoj Gori

“Žarko mi je rekao da ima lijepu naviku u Njujorku da gleda preko neta sve što The Books of Knjige rade i veličao je naš značaj za kulturu Crne Gore. Saznao sam i da je rodno Cetinje napustio 1974. godine, baš kada sam se ja rodio. Pričali smo dugo o svemu i svačemu, ali mi je svakako najznačajnije bila njegova otvorenost za saradnju u budućem periodu”, rekao je Zoran Marković Zonjo

Foto: Privatna arhiva

U okviru takmičarskog programa Mostar Film Festivala, u subotu veče je prikazan prvi igrani film organizacije The Books of Knjige “Slučajevi pravde”, koji je već osvojio bioskopske sale širom regiona.

“Bilo je očigledno da publika uživa u filmu, a posebno su prijale čestitke koje sam dobio kasnije, naročito od laureata ovogodišnjeg festivala, čuvenog hrvatskog reditelja Antuna Vrdoljaka, koji je prišao poslije projekcije i prilično me izrešetao pohvalama u vezi vođenja filma i crnogorskog osjećaja za humor. U tim trenucima vidio sam samo simpatičnog čičicu koji ima lijepe riječi, ali su mi nešto kasnije objasnili sa kim sam imao čast da razgovaram”, prepričao je kako je protekla premijera u Mostaru režiser “Slučajeva pravde” i jedan od glavnih aktera filma, Zoran Marković Zonjo.

Filmski festival u Mostaru je, pored nagrade za životno djelo hrvatskom reditelju Antunu Vrdoljaku koji trenutno radi na filmu “General”, o Anti Gotovini, isto priznanje dodijelilo i glumcu Žarku Lauševiću, pišu “Vijesti”.

O izjavi Lauševića pred organizatorima festivala “da su The Books of Knjige najznačajnija kulturna institucija u Crnoj Gori” Marković kaže:

“Žarko mi je rekao da ima lijepu naviku u Njujorku da gleda preko neta sve što The Books of Knjige rade i veličao je naš značaj za kulturu Crne Gore. Saznao sam i da je rodno Cetinje napustio 1974. godine, baš kada sam se ja rodio. Pričali smo dugo o svemu i svačemu, ali mi je svakako najznačajnije bila njegova otvorenost za saradnju u budućem periodu”, prepričava Marković.

U takmičarskom dijelu festivala biće prikazano devet filmova sa ex-Yu prostora, među kojima će stručni žiri birati najbolje muške, ženske i sporedne uloge, kao i najboljeg debitanta.

Zoran Marković je, u okviru festivala, održao predavanje studentima glume regionalnih fakulteta na temu “Odnos režisera i glumca”.

Film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde”, preksinoć je prikazan u Torontu, a pored aktuelne bioskopske distribucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, još se nalazi na redovnom repertoaru Cineplexxa Delta u Podgorici. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!