Ispovijest Nedžada Avdića, preživjelog nakon strijeljanja u Petkovcima (VIDEO)

“Nema te kazne na ovom svijetu koja je adekvatna onome šta je učinjeno i kakvi su zločini počinjeni. Mladić je postigao većinu svojih ciljeva uništio nam je zemlju. Podrinje je uništio kao zajednicu koja se nikad neće oporaviti i na kraju je dobio svu udobnost haškog zatvora, uz svu potrebnu njegu i to je i sam priznao. Ali presuda je važna, ne zbog samog generala Mladića, jer ona nije samo njemu, nego je presuda cijeloj toj srpskoj zločinačkoj politici – a Mladić je samo sinonim te politike. Genocid ne bi mogao biti počinjen bez ogromnih resursa kojima je on raspolagao”

Foto: Printscreen/ba.n1info.com

Jedna od tačaka optužnice na suđenju Ratku Mladiću je i genocid u Srebrenici. Nakon zauzimanja Srebrenice, na nekoliko lokaliteta u Donjem Podrinju vršene su masovne egzekucije srebreničkih muškaraca.

Jedan od preživjelih nakon strijeljanja u Petkovcima kod Zvornika bio je i Nedžad Avdić. Za njegovu životnu priču šira javnost je saznala tek prije nekoliko godina.

Kamioni krcati. U jednom od njih i Nedžad. Nije znao da ga voze u Petkovce. Tek naslućivao šta ga čeka.

“Oni su imali jasan plan za nas. Mi smo trebali da budemo ubijeni. Odluka je donesena negdje i to je tako bilo. U početku nismo bili svjesni toga. Strahovao sam za svoj život, ali mislio sam – mogu ubiti jednog čovjeka, sto ljudi, ali da ubiju, da strijeljaju sve ljude i dječake to nije bilo nešto što sam mogao zamisliti. Čim je pao mrak počeli su sa ubijanjem”, počeo je svoju priču Nedžad Avdić, piše ba.n1info.com.

Pucali su kroz prozore škole, sjeća se. Mnogi su tamo skončali živote. No, većina na mjestu masovnog strijeljanja – udaljenog deset minuta vožnje. Nedžad je čekao red. Naredba je stigla…

Kompletan tekst i video pročitajte, odnosno pogledajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!