Američki zvaničnici upozorili: Sjeverna Koreja će za nekoliko mjeseci moći da nuklearnom raketom pogodi SAD

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), Majk Pompeo, izjavio je na forumu u Vašingtonu da je “duboko zabrinut” zbog narastajuće prijetnje iz Sjeverne Koreje i mogućnosti da bi ona mogla da izazove trku u nuklearnom naoržanju širom istočne Azije. “Odmakli su tako daleko u tome da je sada tema za razmišljanje kako možemo da zaustavimo završni korak”, dodao je on

Majk Pompeo (Foto: Printscreen)

Sjevernoj Koreji je potrebno još nekoliko mjeseci da razvije nuklearnu raketu koja može da dopre do SAD, tvrde dvojica najviših američkih zvaničnika.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), Majk Pompeo, izjavio je na forumu u Vašingtonu da je “duboko zabrinut” zbog narastajuće prijetnje iz Sjeverne Koreje i mogućnosti da bi ona mogla da izazove trku u nuklearnom naoržanju širom istočne Azije.

“Mi treba da se ponašamo kao da smo na pragu ostvarenja tog cilja”, rekao je Pompeo, upitan o trci Pjongjanga u raketnoj tehnologiji koja bi mu omogućila da dosegne ciljeve u SAD.

“Odmakli su tako daleko u tome da je sada tema za razmišljanje kako možemo da zaustavimo završni korak”, dodao je on, prenosi Glas Amerike.

MEKMASTER: PONESTAJE NAM VREMENA

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD, general H. R. Mekmaster, rekao je u četvrtak da je Vašington u trci da riješi situaciju, bez upotrebe vojne sile.

“Nije nam nestalo vremena, ali nam ponestaje vremena”, rekao je Mekmaster, govoreći na istom skupu. “Prihvatanje i zastrašivanje je neprihvatljivo”, izjavio je on.

H. R. Mekmaster (Foto: Printscreen)

Komentari Pompea i Mekmastera uslijedili su nakon što su tenzije između SAD i Sjeverne Koreje konstantno rasle poslije posljednjeg, šestog nuklearnog testa Pjongjanga i učestalih proba onoga što su bezbjednosni zvaničnici procijenili da su balističke rakete srednjeg i dugog dometa.

Ali, uprkos upozorenju da je Sjeverna Koreja samo nekoliko mjeseci od sposobnosti da cilja SAD, Pompeo kaže da je još pitanje koliko je “robusna” postala sjevernokorejska nuklearna prijetnja i da li je Pjongjang u stanju da isporuči više nuklearnih glava na ciljeve.

“Uvijek postoji rizik. Obavještajne informacije su nesavršene”, rekao je Pompeo, dodajući da postoje dokazi da Pjongjang možda dobija pomoć od Irana, navodeći “jake veze po pitanju konvencionalnog oružja između dvije zemlje”.

Takođe je dodao da svaki sjevernokorejski test čini trku u naoružanju sve izvjesnijom.

“Gledate kako je Sjeverna Koreja postala nikad bliža usavršenju svojih sposobnosti i možete da zamislite ostale u regionu kako razmišljaju da i njima treba takva sposobnost”, rekao je on.

PUTIN SUGERIŠE DA SILA PROTIV SJEVERNE KOREJE NEĆE BITI USPJEŠNA

Ruski predsjednik Vladimir Putin usprotivio se u četvrtak upotrebi sile u eliminaciji sjevernokorejske nuklearne prijetnje, sugerišući da to ne bi uspjelo.

Vladimir Putin (Foto: Printscreen)

“Pominjanje preventivnog, razoružavajućeg udara – a čujemo i savjete, i otvorene prijetnje – to je vrlo opasno”, rekao je Putin u Sočiju.

“Ko zna šta je skriveno u Sjevernoj Koreji. I da li sve to može biti uništeno jednim udarom. Sumnjam. Gotovo sam uvjeren da je to nemoguće”, rekao je Putin.

Sjevernokorejski zvaničnici takođe ponavljaju upozorenja upućena Sjedinjenim Državama protiv bilo kakve provokacije.

Zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Kim In Rjong, upozorio je u ponedjeljak da bi rat mogao da izbije svakog trenutka.

Drugi sjevernokorejski zvaničnici optužili su SAD da vrše pripreme za rat, navodeći prisustvo nosača aviona na nuklearni pogon, USS Ronald Regan, koji izvodi vježbe na istoku Korejskog poluostrva.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!