Novi, 24. broj revije “Bihor” na kioscima

Na 72 stranice ovog glasila čitaoci mogu naći niz zanimljivih tekstova iz kulturnog i društvenog života

Novi, 24. broj revije “Bihor”, koju izdaje istoimeno udruženje iz Luksemburga, izašao je iz štampe.

Na 72 stranice ovog glasila čitaoci mogu naći niz zanimljivih tekstova iz kulturnog i društvenog života.

U uvodnom tekstu, glavni i odgovorni urednik revije piše o gostovanju jednog od najvećih evropskih pisaca, Gia Helmingera, u Petnjici, na festivalu “Bihorsko kulturno ljeto”.

Revija donosi tekst o gostovanju u Luksemburgu najboljih đaka završnog razreda iz osam osnovnih škola u Bihoru i njihovoj posjeti muzeju rudnika uglja u gradu Rumelanžu. Tu je i dirljivo pismo učenice Ilhe Adrović iz OŠ “Milomir Đalović” iz Sušice, napisano poslije njihovog povratka u Bihor.
U rubrici Bihorci i vrijeme, Faiz Softić piše o jednoj zanimljivoj ljudskoj sudbini, gdje se u porodici, u kojoj su se vijekovima rađali jedinci, rodio Nazif Skenderović, koji je živio u nezapamćenoj ljubavi sa dvije žene i sa njima izrodio 13 djece. Njihovih oko 250 potomaka danas živi širom svijeta, a slažu se kao da žive u istoj kući.

Selma Adrović, novinarka Radija Petnjica, piše o aktivnostima tokom festivala “Dani iseljenika u Petnjici” i o dodjeli značajnih priznanja ZK “Bihor”. Na stranicama revije možete pročitati i nastavak teksta o brendiranju bihorskog ćilima, koji je napisao Iko Latić, a Munir Ramdedović, magistar iz oblasti zaštite čovjekove okoline, donosi obiman analitički tekst „Bihor, ekološka oaza na sjeveru Crne Gore“.

Ruždija Kočan je napisao analitički tekst o odnosu dijaspore i matice pod naslovom “Bihorska dijaspora – snaga ili vječita nada”.
Doc. dr Marijan Premović piše istorijski tekst “Prvi istorijski izvori o seoskim naseljima Bihora”, a Andrijana Popović o velikom građevinskom stambenom kompleksu koji se gradi u Baru, pod naslovom “Obelisk niče u Baru”.
Remzija Hajdarpašić donosi portret Amera Gorčevća, kojem nije bilo suđeno da djetinjstvo provede uz oca, niti mu je sreća bila naklonjena u djetinjstvu, ali se on snagom volje i bistrinom uma izborio i danas u Luksemburgu, u krugu svoje porodice, vodi srećan život.

Revija donosi i tekst “Komemorativni skup sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, gdje su prisustvovali i predstavnici ambasade Crne Gore u Briselu.

Mr Esko Muratović, profesor iz Nikšića, napisao je tekst “Poštovanje i pouka za stolom životne stvarnosti”.

Sait Šabotić, mr istorijskih nauka, takođe profesor u nikšiću, piše o antologiji Safeta Hadrovića Vrbičkog pod imenom “Tarih”, u kojoj je zastupljeno 50 autora, najpoznatijih bošnjačkih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije. Tekst nosi naziv “Antologija iz pera Bihorca”.

Revija donosi i tekst o promociji prve knjige priča Remzije Hajdarpašića, “Slučajni susret”, a Almir Mehonić, u svom tekstu “Psi su najbolji ljudi, žabe najbolje vođe”, govori o novinarskom stvaralaštvu Ismeta Rebronje i o njegovoj društvenoj angažovanosti.

Revija “Bihor” se štampa u štampariji “Merkator” u Bijelom Polju, a može se naći na svim prodajnim mjestima širom Luksemburga, ali i u brojnim destinacijama u Evropi. Dio tiraža je rezervisan za tržište SAD.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!