Trump neće potvrditi iranski nuklearni sporazum, ali ne namjerava da ga u potpunosti odbaci

“Shvatili smo ozbiljnost situacije, pokušavali v da zaustavimo izradu nuklearnog oružja, uveli im sankcije, a prethodna administracija im je ukinula sankcije. Kontroverzni sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisan je 2015. godine, a oni su ga najmanje dva puta prekršili”, rekao je Trump

Foto: YouTube/Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum, iako ne namjerava da ga u potpunosti odbaci.

Istovremeno je najavio da će od Kongresa zatražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Trump je, odbacujući sporazum između Irana i svjetskih sila, uključujući i SAD, rekao da “Iran ne živi u duhu sporazuma” i da je u više navrata potvrdio da ne poštuje preuzete obveze.

“Kao što sam rekao mnogo puta, iranski nuklearni sporazum bio je jedan od najgorih poteza koje je SAD ikad povukao”, rekao je Trump tokom govora iz Bijele kuće, prenosi Al Jazeera.

“Za mene, kao predsjednika SAD, to je neprihvatljivo”, dodao je on.

Najavio je i da će sa saveznicima razgovarati o izmjenama sporazuma.

OŠTRA REAKCIJA IZ EU

Odmah je reagovala Europska unija.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini poručila je da sporazum sa Iranom “ne pripada samo jednoj državi” i odbacila Trumpovu odluku.

“Vjerujemo da će Kongres donijeti drugačiju odluku od one koju je najavio Trump. Nastavljamo da primjenjujemo sporazum”, rekla je Mogherini.

“Imamo kolektivnu odgovornost za sačuvamo dogovor, prije svega zbog naše kolektivne sigurnosti. Iran nije kršio dogovor”, potvrdila je ona.

Trumpov potez ne povlači SAD odmah iz sporazuma, ali podstiče na akciju američki Kongres, prenose agencije.

Kongres sada ima neobvezujuće 60-dnevno razdoblje kako bi raspravili detalje sporazum i odlučili hoće li ponovno nametnuti sankcije Iranu.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu da “potvrdi” poštuje li Iran ugovor i je li posljednji u nacionalnom interesu SAD-a.

PRIPREMIO “NEKOLIKO VAŽNIH KORAKA”

Trump je u svom govoru podsjetio da je njegova administracija pripremila “nekoliko važnih koraka kako bi se suprotstavili iranskom režimu da nikad ne bi mogao izgraditi nuklearno oružje”.

Naveo je da “iranski režim pruža pomoć Al-Kaidi, Hezbollahu, Hamasu, talibanima i drugim terorističkim mrežama, ugnjetava sopstvene građane, ali i podržava Assadov režim”.

“Shvatili smo ozbiljnost situacije, pokušavali v da zaustavimo izradu nuklearnog oružja, uveli im sankcije, a prethodna administracija im je ukinula sankcije. Kontroverzni sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisan je 2015. godine, a oni su ga najmanje dva puta prekršili”, rekao je Trump.

Procijenjeno je da će Trumpov dugo najavljivani korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu značiti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose sa evropskim saveznicima.

Međunarodni posmatrači tvrde da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

IRAN ZAPRIJETIO OSVETOM

Iran je, uoči Trumpova govora, obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv njegove vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma.

“Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i jedinice revolucionarne garde”, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je da će Iran nastaviti da jača svoju odbranu, uključujući balistički program.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!