Novi projekat Marine Abramović: Prodaje kolače – makarunse, “sa ukusom nje”

„Moja baka, rano ujutru, pravi kafu”, objašnjava Marina u videu koji je dio kampanje. „Miris kafe je bio svuda u kući. A onda sam se sjetila mirisa bosiljka, majčine dušice, sjemenki, kao i egzotičnih mirisa sa putovanja na koje sam išla kasnije. Sjetila sam se i vulkana i vodopada i osećaja ujutru kada sam gledala u mjesto gdje se more sreće sa okeanom, a okean sa nebom. Sve to zajedno, to je makarun mene”, rekla je Marina

Foto: Printscreen

Marina Abramović je imala mnogo projekata tokom nekoliko decenija koliko traje njena karijera. Sjedjela je mirno u muzeju šest sati i puštala ljude da joj rade šta god hoće, hodala Kineskim zidom i izvela zastrašujuće napet test povjerenja koji je uključivao luk i strijelu. Njeno najnovije istraživanje je granica ljudskog tijela – prodavanje makarunsa.

U saradnji sa luksuznim brendom slatkiša/eksperimentalnim projektom Kreëmart, stvorila je makarunse „koji imaju ukus nje”, kako izveštava ArtNet.

To nije samo obično partnerstvo brenda i poznate osobe. Marina stvarno hoće da “je jedemo”. Kopala je po svom nasljeđu i odrastanju da bi napravila slatkiše koji savršeno oslikavaju sve elemente koji čine nju, prenosi Vice.

„Moja baka, rano ujutru, pravi kafu”, objašnjava Marina u videu koji je dio kampanje. „Miris kafe je bio svuda u kući. A onda sam se sjetila mirisa bosiljka, majčine dušice, sjemenki, kao i egzotičnih mirisa sa putovanja na koje sam išla kasnije. Sjetila sam se i vulkana i vodopada i osećaja ujutru kada sam gledala u mjesto gdje se more sreće sa okeanom, a okean sa nebom. Sve to zajedno, to je makarun mene”, rekla je Marina, prenosi rs.n1info.com.

„Najveći dio mojih radova je nematerijalan jer su performansi nematerijalni, pošto su ograničeni konceptom i vremenom,” kazala je Marina u izjavi o projektu.

„Kreëmart radi u mediju šećera koji je isto nematerijalan, jer ga konzumiraš, pojedeš i nema ga. Ono što ostaje iza je sječanje”,

ArtNet opisuje ukus makarona kao prepoznatljiv i intenzivan i, kako kaže, „kao i umjetnica, nije za svakoga”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!