Šokantni snimci iz Španije: Policija pristalice nezavisnosti Katalonije udara, vuče za kosu, baca na pod… (VIDEO)

Zbog sukoba između civilne garde, policije i glasača, ljekarsku pomoć je od devet sati jutros zatražilo 38 osoba, od kojih su tri teže povrijeđene, navela je vlada iz Barcelone na Twitteru. Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila da ispuni sudski nalog i zatvori škole u kojima se održava glasanje, slijedila je operacija španske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke

Foto: Twitter (Pablo Iglesias)

Video snimci na kojima se može vidjeti nasilno postupanje španske policije prema glasačima na referendumu za katalonsku nezavisnost počeli su da se šire društvenim mrežama, piše “The Guardian”.

Španski novinar Héctor Juanatey objavio je na Twitteru dva videa na kojima se može vidjeti kako policija bacanjem osoba po podu rastjeruje glasače ispred tržince Guinardò i kako udara i vuče za kosu osobe u školi Ramon Liull.

“Cilj nacionalne policije i civilne garde je da zaplijene izborni materijal, a ne da diraju ljude koji žele da glasaju”, rekao je Enric Millo, predstavnik španske vlade u Kataloniji. “Prisilili su nas da činimo nešto što ne želimo”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Millo je, međutim, osudio postupanje katalonskih policajaca.

“Odbili su naredbu da spriječe ilegalni referendum i trebali su da spriječe otvaranje birališta. Nažalost, nisu to učinili”, požalio se i rekao da je to “golema neodgovornost” katalonskog vođstva.

Foto: Twitter (Pablo Iglesias)

Civilna garda se, nakon objave videa u kojima se policija nasilno sukobljava s građanima putem Twittera opravdala da su samo reagovali na  “zlostavljanje i provokacije” dok su djelovali unutar zakonskih okvira, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Juan Ignacio Zoido, na Twitteru je stao u obranu civilne garde i španske policije, objavivši snimak na kojem se vidi kako policajac pomaže muškarcu sa djetetom, uz riječi da je odgovor garde i policije “proporcionalan i profesionalan”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije je objavilo video u kojem se može vidjeti kako ljudi sa kapuljačama preko glava na službenike bacaju predmete.

Zbog sukoba između civilne garde, policije i glasača, ljekarsku pomoć je od devet sati jutros zatražilo 38 osoba, od kojih su tri teže povrijeđene, navela je vlada iz Barcelone na Twitteru. Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila da ispuni sudski nalog i zatvori škole u kojima se održava glasanje, slijedila je operacija španske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Foto: Twitter (Pablo Iglesias)

“Slika koju je u svijet poslala Španija je sramotna i taj imidž će ostati zauvijek”, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u obraćanju medijima.

On je pozvao stanovnike da nastave da izlaze na biračka mjesta.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž poručio je predsjedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru da suspenduje Španiju zbog snimka na kome se vidi ponašanje španske policije prema katalonskim biračima, javlja Blic.rs.

On je to napisao na svom Twitter nalogu, na kome je i objavio sporni snimak.

“Dragi Junkeru, da li je ovo poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i demokratije? Aktiviraj član 7 i suspenduj Španiju iz EU zbog kršenja člana 2”, napisao je Asanž na Twitteru.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!