Sophia Loren danas slavi 83. rođendan: Diva koja je pokorila svijet, a Titu spremala špagete

Sa 14 godina ušla je u finale jednog takmičenja ljepote, a tamo ju je zapazio 22 godine stariji Carlo Ponte, tada već afirmisani filmski reditelj. U braku su bili sve do njegove smrti, 2007. godine, i imaju dvojicu sinova – Carla Pontija jr (49) i Edoarda Pontija (43)

Foto: YouTube/Printscreen

Sophia Loren, italijanska dvostruka oskarovka koja je cijeli život bila vjerna samo jednom muškarcu, danas slavi 83. rođendan.

Titu je, kao uvažena gošća, na Brionima pripremala špagete, iako joj je sestra bila udata za najmlađeg Mussolinijevog sina. Slavni reditelj Carlo Ponti bio je u nju toliko zaljubljen da ju je oženio dok je još bio u važećem braku s bivšom suprugom, pa je umalo osuđen za bigamiju. Udavala se zato dva puta, ali za istog čovjeka, kojem je ostala vjerna do kraja njegovog života.

Rodila se na današnji dan prije 83 godine kao Sophia Constanza Brigida Villani Scicolone. Odrastala je u siromaštvu u predgrađu Napulja, uz stariju sestru Mariu Scicolone, jer njihov otac nikad nije želio da oženi njihovu majku.

Sa 14 godina ušla je u finale jednog takmičenja ljepote, a tamo ju je zapazio 22 godine stariji Carlo Ponte, tada već afirmisani filmski reditelj. Budući da je već bio u braku, prema katoličkoj crkvi nije imao pravo na novi brak sve dok mu to ne dopusti crkva, pa njegov razvod, prema civilnom pravu, nije bio dovoljan.

Foto: Wikipedia

Stoga se Loren udala prvi put za Pontija u Meksiku, ali kada su se vratili u domovinu, mladoženja je umalo završio u zatvoru. Živjeli su i u egzilu u SAD-u, a ponovno su se vjenčali tek 1966. godine, nakon što mu je crkva dopustila da se razvede od prve supruge. U braku su bili sve do njegove smrti, 2007. godine, i imaju dvojicu sinova – Carla Pontija jr (49) i Edoarda Pontija (43).

On je bio jedina očinska figura u njenom životu, a pomogao joj je da postane filmska diva kojoj se klanjao cijeli svijet. Nakon uspjeha na italijanskom filmu, ubrzo je dobila poziv iz Hollywooda, gdje je igrala s najvećim zvijezdama poput Paula Newmana, Carry Granta, Charltona Hestona, Marlona Branda i mnogih drugih.

Godine 1974. osuđena je na 30 dana zatvora jer je pogrešno izračunala porez na prihode, ali su je pustili nakon 18 dana.

Prvog Oscara dobila je za glavnu ulogu u italijanskom filmu “Dvije žene” iz 1960, a to je bio prvi Oscar u istoriji ove nagrade koji je dodijeljen glumici sa neengleskog govornog područja. Godine 1991. Američka filmska akademija dodijelila joj je Oscara za životno djelo.

Izvor: Express.hr

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!