Zuvdija Barjaktarević, najstariji član PD “Prokletije”: Na vrhu Maja Jezerce proslavio 71. rođendan

“Tokom pohoda se dešavaju opasnosti koje treba odmah da se prevaziđu, bez straha. Planinarili smo po kiši, snijegu, mećavi, a sve to sa sobom nosi velike rizike. Jednom me je lavina spustila 200 metara i bio sam u velikoj opasnosti, a bilo je i manjih povreda, padova… Međutim, kada osvojimo vrh sve se to zanemari i uživamo u tom trenutku”, kazao je Bajraktarević

Najstariji član planinarskog društva „Prokletije“, Plavljanin Zuvdija Bajraktarević, mnoge vrhove osvaja i u 72. godini.

Barjaktarević se planinarenjem bavi 25 godina, a kaže da ima želju da osvoji još vrhova.

„Ove godine sam se popeo na sve vrhove Prokletija. Najviši vrh, Maja Jezerce, od 2.694 metra nadmorske visine, osvojio sam na dan kada sam napunio 71 godinu i tako proslavio rođendan”, ispričao je za Portal Revije Fokus Bajraktarević.

Do cilja je znao da pješači deset do 15 sati, a nekada i više.

“Do Koprivnika, iznad Peći, pješačili smo 19 sati”, rekao je Bajraktarević.

Za planinarenje je, dodao je on, prije svega potrebna velika ljubav prema prirodi, kao i psihička i fizička spremnost.

“Tokom pohoda se dešavaju opasnosti koje treba odmah da se prevaziđu, bez straha. Planinarili smo po kiši, snijegu, mećavi, a sve to sa sobom nosi velike rizike. Jednom me je lavina spustila 200 metara i bio sam u velikoj opasnosti, a bilo je i manjih povreda, padova… Međutim, kada osvojimo vrh sve se to zanemari i uživamo u tom trenutku”, kazao je Bajraktarević.

Sa planinarskim društvom je osvajao i vrhove u Grčkoj, Sloveniji, Albaniji i na Kosovu.

“Naše planinarsko društvo ima stalne aktivne članove, a pridružuju nam se učenici srednje škole preko Turističke organizacije Plav. Sa njima i turistima organizujemo razne pohode. To je i jedan od načina da što više omladine uključimo u ovakve aktivnosti, da upoznaju prirodne ljepote našeg kraja i nastave ovo što mi radimo”, istakao je Bajraktarević.

Svoj mir je, kako reče, pronašao u planini, a iz nje se vraća mlađi.

Selma Šarkinović

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA I REDAKCIJE FOKUSA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!