MIP Crne Gore: Spomenik Puniši Račiću će biti uklonjen

Nakon što je u crnogorskom selu Slatina otkriven spomenik Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uslijedile su i osude pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i iz Hrvatske. U Ministarstvo je pozvan ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić, kojem je upućen protest

Foto: Printscreen

Ministarstvo MIP Crne Gore: Spomen-obilježje Puniši Račiću u Slatini će biti uklonjeno

inostranih poslova Crne Gore saopštilo je danas da će nadležni organi ukloniti spomen-obilježje Puniši Račiću, podignuto u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice.

Ministarstvo je osudilo podizanje spomenika ocijenivši da je riječ o retrogradnom individualnom činu, kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Navodi se i da je podizanje obilježja realizovano bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore, piše Fena.

Ističu da će državni organi preduzeti sve potrebne i zakonom utvrđene aktivnosti kako bi uklonili spomenik, javio je Tanjug.

VRIJEĐANJE OSJEĆANJA I POLITIČKE PODJELE

“Nadležni državni organi će preduzeti sve potrebne, zakonom utvrđene aktivnosti za uklanjanje spomen-obilježja kojim se vrijeđaju ne samo najdublji osjećaji hrvatskog naroda i države, već nastoje da se prodube političke podjele u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ranije danas osudilo je otkrivanje spomen-obilježja Račiću u Crnoj Gori, zatraživši da se ukloni, prenosi Al Jazeera.

Nakon što je u crnogorskom selu Slatina otkriven spomenik Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uslijedile su i osude pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i iz Hrvatske.

U Ministarstvo je pozvan ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić, kojem je upućen protest.

Službeni Zagreb očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od tog čina, u duhu dobrosusjedskih odnosa, i traži “preduzimanje odgovarajućih postupaka i mjera i uklanjanje spornog obilježja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi vlade obje države trebale da teže”.

UBIO TROJICU, DVOJICU RANIO

Spomen-ploča u selu Slatina kod Andrijevice podignuta je, kako se na njoj navodi, “znamenitom narodnom poslaniku” Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. godine ubio utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika, Pavla Radića i Đuru Basaričeka, i ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je Bratstvo Račića, a podržali su ga mještani Slatine, prenosi Radio-televizije Crne Gore.

“Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima i po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10. Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio Račić”, navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Ta stranka najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen-obilježjima.

HSS TRAŽI PROTESTNU NOTU

I Hrvatska seljačka stranka je reagovala na otkrivanje spomenika Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala hrvatsku vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori.

“Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtjev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča ‘znamenitom narodnom poslaniku’ Puniši Račiću, a u stvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizovani svijet”, ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i junske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine.

Po njima, “ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u cijelosti”.

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova zahtijeva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika “krvniku i atentatoru Puniši Račiću”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!