Sastanak u Njujorku: Iseljenici nezadovoljni radom Uprave za dijasporu

Na sastanku udruženja “Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana – Cetinje” i “21. maj – Njujork” sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu

Iseljenici iz Crne Gore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama nijesu zadovoljni odnosom Uprave za dijasporu, zajednički je zaključak predstavnika udruženja “Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana – Cetinje”  i “21. maj – Njujork”.

Na sastanku tih udruženja sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu.

Sastanak iseljenika održan je u prostorijama Generalnog konzulata u Njujorku, a generalni konzul Željko Stamatović je rekao da su “vrata Generalnog konzulata za sve iseljenike širom otvorena i da je on tu da pomogne koliko je u njegovoj moći”.

Jarović je istakao da je od osnivanja Savjeta za saradnju sa iseljenicima prošlo godinu dana i da očekuje da će se u narednom periodu mnogo više uraditi kada je u pitanju saradnja iseljeničkih organizacija sa državnim organima Crne Gore, kao i saradnja među iseljeničkim organizacijama.

Mirsad Jahović, predsjednik Udruženja “Cetinje – Indijana”, iznio je niz kritika na račun rada Uprave za dijasporu i Savjeta za saradnju sa iseljenicima. On je kazao da je u toku formiranje Unije iseljenika, koju će činiti organizacije sa prostora SAD i Kanade koje žele saradnju na realizaciji zajedničkih projekata sa ciljem i aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje državnog identiteta i pripadnost Crnoj Gori.

Predstavnici Fondacije “Gusinje” i Udruženja “Euro Gusinje” govorili su o problemima koji se tiču njihovog rodnog mjesta, dok je Zaim Dervišević, predsjednik Udruženja “21. maj – Njujork”, izrazio nadu da će država puno više uraditi kada su u pitanju iseljenici iz SAD.

Sastanku su, u ime grupe građana iz Plava koji žive u SAD, prisustvovali Hajro Lalić i Izet Gutić koji su ukazali na problem izgradnje mini hidrocentrala na području Plava. Oni su podsjetili na nedavni protest mještana sela Jara, Komarače, Meteha, Skić i Korita koji su rekli da će, ako bude sagrađena mini hidrocentrala, ostati bez vode za navodnjavanje i morati da se isele.

Lalić i Gutić su kazali da dijaspora neće neće dozvoliti izgradnju treće hidrocentrale i istakli da su spremni da se obrate sudu u Strazburu i da organizuju protest i u Njujorku.

Sastanak je zakazan na inicijativu Uprave za dijasporu.

Sead Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!