Tuga do neba: Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca, koji se 2015. ubio zbog vršnjačkog nasilja

Mahmutović je preminula sinoć na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon teške bolesti. Dječakov očuh, akademik Dubravko Lovrenović, takođe je preminuo od karcinoma, u januaru ove godine

Alisa Mahmutović (Foto: Printscreen)

Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca, čije je samoubistvo u decembru 2015. godine potreslo javnost u Bosni i Hercegovini i regionu, preminula je sinoć na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon teške bolesti, javlja Al Jazeera.

Dječakov očuh, akademik Dubravko Lovrenović, takođe je preminuo od karcinoma, u januaru ove godine.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studije bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli i stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti.

Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2002. godine upisala poslijediplomske doktorske studije lingvistike. Godine 2008. odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Jezik bošnjačke usmene epike”.

Bila je zaposlena i angažovana na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, Institutu za jezik u Sarajevu i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović dospjeli su u žižu javnosti nakon samoubistva 14-godišnjeg Mahira.

Iako je istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Dječakova majka i očuh su učestvovali u akcijama protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Lovrenović je preminuo u januaru, u 61. godini, od posljedica karcinoma.

On je bio redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek za istoriju, gdje je predavao opštu istoriju srednjeg vijeka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!