“Vašington post”: Putin lično naredio hakovanje izbora u SAD

Prema istom izvoru, ruski predsjednik je naredio napade kako bi nanio poraz ili bar štetu kandidatkinji demokrata

Foto: Printscreen

Predsjednik Rusije Vladimir Putin lično je naredio ruskim hakerima da hakuju izbore u SAD da bi pomogli Donaldu Trampu da pobijedi, navodi se u novim izvještajima čije je djelove objavio “Vašington post”.

Direktna umiješanost Vladimira Putina u nastojanju da se uruši iznutra izborni sistem SAD službe su saopštile bivšem predsjedniku Baraku Obami u avgustu, nekoliko mjeseci prije izbora u kojima je, na iznenađenje mnogih, pobjedu odnio Donald Tramp, piše američki list, prenosi “Blic”.

U vrijeme napada, ali i praktično do samog glasanja, Hilari Klinton je, prema anketama, imala veliku prednost zbog koje je praktično već viđena kao predsjednik.

Prema istom izvoru, ruski predsjednik je naredio napade kako bi nanio poraz ili bar štetu kandidatkinji demokrata.

Istovremeno, kako piše “Biznis insajder”, predsjednik SAD indirektno je priznao da je predsjednik Rusije bio umiješan u hakovanje.

“Obamina administracija mnogo prije osmog novembra (dan izbora) znala je za rusko uplitanje u izbore. Ništa nisu uradili. Zbog čega?”, napisao je Tramp juče na Twitteru.

I u intervju za “Foks”, koji je dao u petak, Tramp je potvrdio da je “CIA dala Obami te informacije mnogo prije izbora”.

Putin je u nekoliko intervjua demantovao navode da je njegova vlada direktno uključena u sajber napade koji su doveli do ogromnih curenja mejlova i podataka sa servera demokratske stranke. Putin je ipak rekao da su možda neki “patriotski orijentisani” hakeri iz Rusije imali neke veze sa tim, ali da to svakako nije djelo zaposlenih u zvaničnoj ruskoj administraciji. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!