Cimer preminulog američkog studenta: Čuvari su Ota potapšali po ramenu, nije se činilo da se događa nešto ozbiljno

“Čak smo se našalili i ja sam rekao: ‘To je zadnji put da se vidimo’. Oto se malo smješkao, iako smo obojica bili nervozni. Sad se cijela situacija čini ironičnom”, opisao je Graton

Foto: Printscreen

Cimeri i prijatelji Ota Varmbiera, američkog studenta koji je preminuo nakon što se u komi vratio iz Sjeverne Koreje, i dalje su u šoku što je njihovog prijatelja, mirnog i pristojnog mladića, zadeseila takva sudbina.

Deni Graton, jedan od momaka koji je bio sa njim na kobnom putu u zemlju Kim Džong Una, ispričao je američkim medijima kako su izgledali njihovi posljednji zajednički trenuci.

“Oto je bio sjajan mladić koji je upao u najnesrećnije moguće okolnosti. To je nevjerovatno, iz naše ‘zapadne’ perspektive i čini se nemogućom cijela situacija koja se dogodila. Ne možemo to da razumijemo. Kakvo zlo stoji iza takvog režima”, počinje priču Graton.

Ispostavilo se, prenosi blic.rs, da je ono što je djelovalo kao rutinska provjera zapravo bio njihov posljednji zajednički susret.

“Prolazili smo kroz bezbjedonosnu provjeru 2. januara na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu. Prišla su dvojica čuvara i nije se činilo da se događa nešto ozbiljno. Potapšali su Ota po ramenu i samo su ga odveli držeći ga za ruke. Čak smo se našalili i ja sam rekao: ‘To je zadnji put da se vidimo’. Oto se malo smješkao, iako smo obojica bili nervozni. Sad se cijela situacija čini ironičnom”, opisao je Graton.

Njegov zločin bio je to što je navodno pokušao da ukrade propagandni materijal. Sjeverna Koreja optužila ga je da je u drugoj noći spavanja u hotelu ušao u prostor u koji gosti ne smiju da uđu i skinuo plakat sa zida, a tvrde i da imaju video dokaz o tome. Oto je to kasnije priznao, dok je pred sudom u prostoriji punoj novinara u suzama molio da mu oproste.

Kazna na koju je osuđen za ovaj zločin je 15 godina teške robije u ozloglašenim logorima, a pušten je nakon 15 meseci u jako teškom stanju. Šest dana po povratku u Ohajo preminuo je u bolnici. I dalje nije pozanto šta mu se dogodilo i kako je završio u komi.

Njegov cimer kaže da, čak i da je Oto zaista htio da ukrade plakat, to nije kazna koju iko zaslužuje.

“Bio je običan mladić koji je htio malu avanturu na trećoj godini fakulteta. Sjeverna Koreja povremeno kazni nekog pojedinca i to drastično da bi drugima dali primer drugima. Ovo je bilo toliko bolesno i zlo”, zaključio je u izjavi mladić koji je jedan od posljednjih koji su vidjeli preminulog američkog studenta.

Turistička agencija koja je organizovala putovanje studenata, nakon ovog slučaja je objavila da više neće organizovati ture u kojima vodi američke državljane u Sjevernu Koreju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!