Napad u Londonu: Kombijem se zaletio među vjernike ispred džamije (VIDEO)

“Napad u Finsbury Parku dogodio se u trenutku dok je čovjek dobijao prvu pomoć na licu mjesta. Nažalost, taj čovjek je umro. Bilo kakva uzročna veza između napada i smrti bit će predmetom istrage. Još je prerano reći je li čovjekova smrt rezultat napada”, rekao je Neil Basu, viši nacionalni koordinator protivterorističkih službi

Foto: Printscreen

Britanska policija je objavila da je prerano reći je li smrt čovjeka u sjevernom Londonu izazvana napadom vozača kombija koji se zaletio u okupljene koji su izlazili iz džamije.

“Napad u Finsbury Parku dogodio se u trenutku dok je čovjek dobijao prvu pomoć na licu mjesta. Nažalost, taj čovjek je umro. Bilo kakva uzročna veza između napada i smrti bit će predmetom istrage. Još je prerano reći je li čovjekova smrt rezultat napada”, rekao je Neil Basu, viši nacionalni koordinator protivterorističkih službi.

Prema njegovim riječima, još je rano reći koji je motiv imao napadač, ali “incident ima sve oznake terorističkog napada”, a sve žrtve su muslimani.

“Niko drugi nije osumnjičen za napad osim vozača, koji je uhapšen. Policija nije našla nikakve dokaze o tome da se prije napada na poprištu događaja zbio napad nožem”, dodao je Basu.

Nakon napada koji se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak jedna osoba je izgubila život, osmoro ljudi prebačeno je u bolnice, a dvijema osobama je pružena pomoć na mjestu događaja.  

Dvije osobe kojima je pomoć ukazana u bolnici u ozbiljnom su stanju.

“Osumnjičeni je vrlo brzo i mirno predat policiji. Građani Londona djelovaće zajednički kako bi se zaštitili i to će raditi na način koji ne ide na ruku teroristima”, kazao je koordinator Basu, pohvalivši lokalnu zajednicu, piše Al Jazeera.

Napadača su uhvatili vjernici i predali ga policiji.

Policija je saopštila da je primila dojavu 20 minuta iza ponoći, ali zbog sudara na Seven Sisters Roadu, ulici koja prolazi kroz područje Finsbury Parka.

U međuvremenu je Muslimansko vijeće Velike Britanije saopštilo da su napadnuti vjernici koji su izašli iz lokalne džamije.

Premijerka Theresa May osudila je napad u Londonu, rekavši kako ga policija tretira kao “potencijalni teroristički napad”.

“Ovo je strašan incident. Moje misli su s onima koji su povrijeđeni, njihovim voljenim i službama hitne pomoći na mjestu događaja”, poručila je May.

Oglasio se i gradonačelnik Londona Sadiq Khan, ocijenivši događaj kao “napad na zajedničke vrijednosti”.

“Kao i u užasnim napadima u Manchesteru, Westminsteru i na Londonskom mostu, ovo je napad na sve naše zajedničke vrijednosti, toleranciju, slobodu i poštovanje”, naveo je Khan.

Najavio je i angažman dodatnog broja policajaca za osiguranje muslimanskih vjerskih zajednica u Londonu, posebno onih koji poste tokom ramazana.

Svjedoci događaja navode kako su čuli povike i vrisak te da je zavladao kaos.

“Bio je to bijeli kombi, koji je stao pred džamijom u Finsbury Parku i izgledalo je kao da je naletio na ljude koji su izašli nakon završetka molitve. Nisam vidio samog napadača iako je izgledao kao da je uhićen, ali vidio sam kombi”, izjavio je jedan od svjedoka događaja.

Ima navoda da su dvije osobe pobjegle iz vozila, dok neki svjedoci tvrde da je samo jedna osoba izvršila napad.

Istraga je u ranoj fazi i policija do 5:00 ujutro po londonskom vremenu još nije potvrdila niti demantirala da je bilo više napadača, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Londonska policija kasnije je potvrdila smrt jedne osobe, a protuterorističke snage istražuju napad, koji nije proglašen terorističkim jer nisu prikupljeni svi podaci, javio je Puljić, pozivajući se na policijske izvore.

Incident pred džamijom uslijedio je nakon niza napada u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!