Sastanak u Dortmundu: Započeta saradnja Crne Gore sa Privrednom komorom Njemačke

Ehrich je istakao da je Njemačka sve više zainteresovana za ulaganja u države koje pripadaju regionu Zapadnog Balkana. On je istakao važnost pristupanja Crne Gore NATO savezu i dodao da je to značajan korak ka priključenju Evropskoj uniji, “nakon čega će se Crnoj Gori otvoriti mnogo veće mogućnosti za saradnju i ulaganja na poljima ekonomije, turizma, infrastrukture, poljoprivrede i mnogih drugih vitalnih grana koje bi pospješile njen ubrzani razvoj”

Privredna komora Njemačke upoznata je sa nedovoljno iskorištenim potencijalima kojima raspolaže sjever Crne Gore.

Šta sve posjeduje sjever saznali su Vulf Kristijan Ehrihom (Wulf Christian Ehrich), zamjenik generalnog direktora Industrijsko-privredne komore, i Dominik Štute (Dominik Stute), direktor razvoja spoljnog tržišta Komore, na sastanku u Dortmundu koji su inicirali generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, mr Branislav Karadžić, i predsjednica Udruženja “MonteKöln” i osnivačica Koordinacionog tijela za razvoj sjevera Crne Gore, “Akcije sjever”, Emira Mustajbašić Ličina.

“Saradnju smo započeli nedavno, u sklopu ‘Akcije sjever’, čiji je cilj, između ostalog, investiranje u sjever Crne Gore kako od naših iseljenika, tako i njemačkih privrednika. Razgovaralo se o mogućnostima podrške za ovakve i slične projekte. Sagovornici su predložili da u akciju uključimo i predstavnike njemačkih kompanija. Zato ćemo posjećivati sajmove na kojima se te kompanije predstavljaju, a pozive ćemo dobijati od Komore. Sve to radimo sa ciljem što snažnijeg ekonomskog povezivanja dvije države”, kazala je Mustajbašić Ličina.

Karadžić je, dodala je, istakao zainteresovanost Crne Gore za unapređenje i intenziviranje privredne saradnje sa Njemačkom i naglasio značaj Berlinskog procesa za Zapadnog Balkana. On je, između ostalog, predstavio potencijale kojima rasolaže Crna Gora, informisao ih je o najvažnijim investicijama i istakao da je Vlada Crne Gore kreirala klimu koja apsolutno pogoduje stranim investitorima.

“Izrazio je spremnost za dostavljanje informativnih materijala, posebno o infrastrukturnim projektima, odnosno o raspisanim tenderima (kao poziv da zainteresovane njemačke firme kao izvođači dostave svoje ponude), kao i o sajamskim manifestacijama u Crnoj Gori. Karadžić je predložio intenzivniju saradnju Privredne komore iz Dortmunda sa Privrednom komorom Crne Gore i iskazao spremnost predstavnika nadležnih crnogorskih institucija, uključujući i Privrednu komoru Crne Gore, da razmijene posjete sa Privrednom komorom u Dortmundu, u cilju intenziviranja saradnje. On je predložio organizovanje biznis foruma u Crnoj Gori ili Njemačkoj, što je prihvaćeno pozitivno, pa je dogovoreno da se na tome poradi u narednom periodu”, rekla je Mustajbašić Ličina.

Ehrich je istakao da je Njemačka sve više zainteresovana za ulaganja u države koje pripadaju regionu Zapadnog Balkana. On je istakao važnost pristupanja Crne Gore NATO savezu i dodao da je to značajan korak ka priključenju Evropskoj uniji, “nakon čega će se Crnoj Gori otvoriti mnogo veće mogućnosti za saradnju i ulaganja na poljima ekonomije, turizma, infrastrukture, poljoprivrede i mnogih drugih vitalnih grana koje bi pospješile njen ubrzani razvoj”.

Kazao je da je Dortmund jedan od centara okupljanja privrednika Zapadnog Balkana, kao i da je siguran da će tako biti i ubuduće.

“Tome će značajno doprinositi privredni forumi i konferencije koje će biti organizovane kako u Njemačkoj, tako i u Crnoj Gori”, rekao je on.

Ehrich je predložio Karadžiću da uspostavi kontakt sa Ministarstvom privrede i energije Njemačke i dodao da godinama aktivno rade na okupljanju i povezivanju institucija i kompanija Zapadnog Balkana putem održavanja konferencija i skupova.

Kazao je da svake godine u Dortmundu imaju “mini Balkan” skupove kojima često prisustvuju visoki njemački predstavnici i stručnjaci i istakao da ćemo ubuduće i mi imati priliku da uzmemo učešće.

“Predložili su nam da dostavimo potrebne informacije za potencijalne investitore o mogućnostima ulaganja u Crnu Goru, crnogorskim privrednim potencijalima i sličnim temama, koje bi oni dostavili biltenima privrednih komora u Njemačkoj, odnosno stručnim časopisima, radi što boljeg promovisanja Crne Gore”, rekla je Mustajbašić Ličina.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!