Potvrđena optužnica protiv Mandića, Kneževića, Čađenovića, Šišmakova, Popova i devet srpskih državljana

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno. Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine je navodno spriječen državni udar

Andrija Mandić (Foto: Youtube/Printscreen)

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva povodom optužnice koju je to tužilaštvo podnijelo protiv lidera Demokratkog fronta u slučaju državni udar.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva su, osim lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića i Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćena dvojica ruskih državljana, Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i devet srpskih državljana.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno, piše portal vijesti.me.

Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine je navodno spriječen državni udar.

“Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog Sh. V. E, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenog P. N. V, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih D. B, B. P, R. N, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju putem pomaganja iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih J. M, H. K, M. B, D. ., M. D, Đ. S, Č. M, M. A. i K. M, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca”, saopštila je savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Milan Knežević (Foto: Youtube/Printscreen)

Prije 15 dana, pred specijalnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović, održana je sjednica za potvrđivanje optužnice u predmetu u javnosti poznatom kao “državni udar”, odnosno da su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. planirali da ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore.

Optužnica je podignuta protiv Eduarda Šišmakova, koji je u bjekstvu, Vladimira Popova, državljanina Ruske Federacije, Bratislava R. Dikića, Predraga S. Bogićevića (u bjekstvu), Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića, Mihaila M. Čađenovića, vozača lidera DF-a, Andrije V. Mandića i Milana D. Kneževića.

Prema navodima optužnice specijalnog tužioca, okrivljeni Šišmakov i Popov su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a okrivljeni Dikić, Bogićević, Ristić, Jovanović, Hristić, Milić, Dušić, Maksić,  Đorđević, Čađenović, Mandić i Knežević su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Drugom tačkom optužnice, okrivljeni Šišmakov i Popov su kao saizvršioci izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, a okrivljeni Dikić, Bogićević i Ristić izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Trećom tačkom optužnice je predstavljeno da je 16. 10. 2016. godine u Srbiji i Crnoj Gori okrivljeni Šišmakov sa umišljajem podstrekao drugog da učini krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, na način što je na sastanku sa svjedokom saradnikom Aleksandrom Sašom Sinđelićem od njega tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici, nakon što je plan od 16. 10. 2016. za hapšenje predsjednika Vlade Crne Gore propao, poći u Crnu Goru i lišiti života tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, te da otkloni sve prepreke za izvršenje tog krivičnog djela, da sa drugim organizuje izvršenje krivičnog djela i preduzme druge radnje kojima se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje krivičnog djela ubistvo najviših predstavnika Crne Gore, pri čemu okrivljeni Sinđelić predmetno djelo nije ni pokušao da izvrši. Čime je okrivljeni Šišmakov izvršio krivično djelo pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!