Crna Gora postala 29. članica NATO, Marković poručio: Ujedinimo se i iskoristimo šansu da bolje živimo

“Danas je veliki dan za Crnu Goru, dan kada moja zemlja postaje članica NATO saveza”, rekao je Marković. On je kazao da je crnogorski narod “podnio veliku žrtvu da sam odlučuju o svojoj budućnosti”. “Ni manje zemlje, ni veće žrtve. Ponovo smo dio globalne politike. Više se o nama neće odlučivati između naših leđa”, kazao je Marković

Foto: gov.me

Crna Gora je zvanično postala punopravna članica NATO na ceremoniji u Stejt departmentu, u Vašingtonu.

Šef diplomatije Srđan Darmanović uručio je ratifikacione instrumente američkom podsekretaru za politička pitanja Tomasu Šenonu.

Ceremoniji prisustvuju i premijer Duško Marković i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Danas je veliki dan za Crnu Goru, dan kada moja zemlja postaje članica NATO saveza”, rekao je Marković.

On je kazao da je crnogorski narod “podnio veliku žrtvu da sam odlučuju o svojoj budućnosti”.

“Ni manje zemlje, ni veće žrtve. Ponovo smo dio globalne politike. Više se o nama neće odlučivati između naših leđa”, kazao je Marković.

Foto: gov.me

Kako je rekao, članstvo u NATO znači za Crnu Goru trajnu stabilnost sa evroatlantskim demokratskim vrijednostima urezanim u društvo i ekonomijom spremnom za dalji prosperitet.

On je zahvalio SAD-u na konstantnoj podršci ulasku Crne Gore u NATO. Marković je dodao da SAD ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

On se zahvalio i Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu, piše portal vijesti.me.

Kako je kazao, Crna Gora će, kao saveznica, i dalje raditi na tome da postigne izdvajanje od dva odsto BDP-a za budžet odbrane do 2024. godine i da izradi nacionalni plan do kraja odbrane, jer vjeruje da je fer dijeljenje tereta važno za funkcionisanje Alijanse.

“Bićemo snažni zagovornici i partneri za obnovljeni fokus Alijanse na Zapadni Balkan i dalje integracije zemalja regiona u NATO”, kazao je on.

Foto: gov.me

Marković je rekao da vjeruju i da je ovo istorijski dan i za NATO.

“Pred novim i velikim izazovima Alijansa prima 29. članicu, pokazujući kristalno jasno da je politika otvorenih vrata i da dobro funkcioniše kao vodilja nade za sve koji žele da dijele njene vrijednosti i standard”.

Marković je građanima Crne Gore poručio da se ujedine.

“Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo zemljom u kojoj će bolje živjeti, u kojoj će biti još više demokratije, još vise vladavine prava, više jednakih šansi za sve. Dužni smo to nama samim, prije svega, ali i našim saveznicima koji su razumjeli i podržali, uvažili i prihvatili za ravnopravnog člana jednu malu zemlju sa Balkana”, rekao je premijer.

Foto: Vlada Crne Gore/Twitter

On je poručio da “budemo mudri u ime budućnosti onoliko koliko smo bili hrabri u herojskoj prošlosti”.

“Neka je vječna Crna Gora, neka je vječno naše savezništvo”, poručio je Marković.

Stoltenberg je poručio da je NATO savez demokratija koja ponekad ima različite političke perspektive, ali da su zajedno iznad razlika, ujedinjeni oko zajedničke svrhe, “da štitimo jedni druge i, ako je potrebno, da se borimo da bi štitili jedni druge”.

Kako je kazao, član 5 Vašingtonskog sporazuma je suština Alijanse, jedinstvena veza koja je čuvala bezbjednost nacija sedam decenija.

Foto: gov.me

“Posvećenost Alijansi je jača nego ikad, ne samo u riječima, nego i djelima. Danas se Crna Gora pridružuje NATO-u sa jednakim glasom u oblikovanju alijanse”, dodao je Stoltenberg.

Kako je rekao, pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i bezbjednost.

Stoltenberg je poručio da Crna Gora šalje jasnu poruku da, ako se zemlja reformiše, može biti dio NATO-a.

Crna Gora je, dodao je, izabrala sudbinu, da se pridruži Aijansi i prati put slobode i mira.

“Dobrodošla, Crna Goro”, rekao je Stoltenberg na crnogorskom jeziku.

Foto: Printscreen

Šenon je kazao da su u procesu pristupanja Crne Gore mnogi imali važnu ulogu i da je Crna Gora sprovela važne reforme.

On je kazao da cijene što je Crna Gora ozbiljno shvatila i finansijske obaveze koje proizilaze iz NATO članstva, dodajući da je Crna Gora pouzdan partner.

Prema riječima Šenona, pristupanje Crne Gore je poruka da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje sposobne da sprovedu neophodne reforme. On će u srijedu prisustvovati podizanju crnogorske zastave ispred sjedišta NATO u Briselu.

Ceremoniji su prisustvovali i ambasador u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović i ambasadorka SAD u Podgorici Margaret En Uehara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!