Bob Dylan se još ne oglašava: Ako u roku od pola godine ne održi predavanje, ostaće bez novčanog dijela nagrade

Nobelova fondacija ne priznaje odbijanje nagrade i Dylanovo ime će zauvijek biti uvršteno među dobitnicima što god on mislio o tome. Ali, novčani dio nagrade je druga priča. Uslov je jedno predavanje vezano uz rad za koji je dodijeljena nagrada. Predavanje mora biti održano najkasnije šest mjeseci nakon 10. decembra, godišnjice smrti Alfreda Nobela

Mnogi pisci bi dali desnu ruku da dobiju 900.000 dolara za jedno predavanje. Ali, ćutanje Boba Dylana nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost moglo bi da znači da nikada neće vidjeti taj novac.

Američki muzičar i pjesnik, kulturna ikona građanskog neposluha i protestnog pokreta od 60-ih godina prošlog vijeka, nije se oglasio otkako je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade.

Po pravilima Nobelove fondacije, laureat u roku od šest mjeseci mora da održi predavanje o književnosti kako bi dobio novčani dio nagrade.

Ugledni član Švedske akademije, koja proglašava dobitnika Nobela za književost, izjavio je prije neki dan da je Dylanova ćutnja arogantna, piše radiosarajevo.ba.

Bob Dylan (75) nije odgovorio na telefonske pozive i pisma Akademije, niti je na ijedan način reagovao na dodjelu Nobelove nagrade za književnost.

“To je nepristojno i arogantno”, rekao je akademik Per Wastberg.

Nobelova fondacija ne priznaje odbijanje nagrade i Dylanovo ime će zauvijek biti uvršteno među dobitnicima što god on mislio o tome. Ali, novčani dio nagrade je druga priča.

Uslov je jedno predavanje vezano uz rad za koji je dodijeljena nagrada. Predavanje mora biti održano najkasnije šest mjeseci nakon 10. decembra, godišnjice smrti Alfreda Nobela.

“To je ono što mi tražimo zauzvrat”, rekla je portparolka Nobelove fondacije, Jonna Petterson.

U Dylanovom slučaju to može biti i koncert. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!