Sedamnaest godina od likvidacije Gorana Žugića: Ko je ubio Đukanovićevog bivšeg savjetnika za bezbjednost (VIDEO)

Istraga je tako vođena da se ni danas sa sigurnošću ne zna da li je Žugić ubijen ispred zgrade u kojoj je živio, gdje je pronađeno njegovo tijelo, što je zvanična verzija, ili je likvidiran negdje drugo, pa je tijelo tu donijeto i ostavljeno

Foto: Youtube (“Vijesti”)

Goran Žugić, nekadašnji savjetnik za bezbjednost tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ubijen je na današnji dan prije 17 godina.

Njegova smrt povezivana je sa švercom duvana i tadašnjim visokim funkcionerom državne bezbjednosti Darkom Belim Raspopovićem, ali te veze nikada nijesu dokazane.

Tako ni nakon skoro dvije decenije nema pomaka u rasvjetljavanju ovog zločina, piše portal vijesti.me.

Kada je nepoznati ubica 31. maja 2000. godine sa više hitaca iz automata ubio Gorana Žugića, državni vrh je obećao da će zločinci biti privedeni pravdi. To se ni nakon 17 godina nije dogodilo.

Istraga je tako vođena da se ni danas sa sigurnošću ne zna da li je Žugić ubijen ispred zgrade u kojoj je živio, gdje je pronađeno njegovo tijelo, što je zvanična verzija, ili je likvidiran negdje drugo, pa je tijelo tu donijeto i ostavljeno.

Sedamnaset godina nakon ovog ubistva iz Tužilaštva uvjeravaju da i dalje aktivno rade na rasvjetljavanju zločina, ne odgovarajući na konkretna pitanja dokle su stigli sa istragom i kada su preduzeli posljednju radnju u ovom predmetu.

“Obavještavam vas da je kod Višeg državnog tužilaštva u Podgorici formiran predmet protiv NN izvršilaca krivičnog djela ubistvo na štetu G. Ž. kojim povodom su od strane tužilaštva u kontinuitetetu preduzimane potrebne istražne radnje, a putem međunarodne pravne pomoći od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koja do sada nijesu dala rezultate u otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela”, saopšteno je iz  Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Ni nakon skoro dvije decenije sa sigurnošću nije utvrđen motiv Žugićeve likvidacije. U prvo vrijeme istražni organi pokušali su da motive ovog zločina pronađu u Žugićevoj prošlosti, ali i da utvrde da li ubistvo ima veze sa funkcijama koje je obavljao, kao i sa tada aktuelnim švercom duvana. 

O njegovim aktivnostima, tvrde dobro obaviješteni sagovornici Televizije Vijesti bliski istrazi, tadašnja služba državne bezbjednosti sačinila je i dosije koji je za javnost nedostupan.

Spekulisalo se u međuvremenu o Žugićevim sukobu sa visoko kotiranim kolegama iz tajne policije, pa i da je ubistvo Žugića naručio tadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti Darko Beli Raspopović, navodno zbog nenamirenih računa iz unosnog šverca duvana.

Raspopović je ubijen u januaru naredne godine. Ni taj zločin nije rasvijetljen.

Nakon 17 godina sve je izvjesnije da su, koliko god istražitelji uvjeravali javnost da će rasvijetliti ovaj zločin, sanse za to sve manje.

Sam čin likvidacije nije prošao bez svjedoka. Jedan od njih dao je istražiteljima čak i opis egzekutora – mršav, crnomanjast mladić, visok oko 175 centimetara, obučen u crnu majicu i tamne pantalone. Opis ubice istražiteljima nikada nije bio od koristi. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!