Ajatolah Ali Khamenei: Saudijska Arabija je krava koju muzu Sjedinjene Američke Države

“Tupoglava saudijska vlada misli da može pridobiti prijateljstvo neprijatelja tako što im daje novac”, kazao je Khamenei, dodavši da je Saudijska Arabija, bastion islama, “okrutna prema vjernicima, a ljubazna prema poganima”

Donald Trump i saudijski kralj Salman (Foto: Printscreen)

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u subotu da je Saudijska Arabija “krava koju muzu” Sjedinjene Američke Države.

On je to rekao sedmicu nakon što je američki predsjednik Donald Trump boravio u Rijadu, gdje je potpisao veliki broj unosnih ugovora sa saudijskim vlastima.

Khamenei je istakao da Saudijska Arabija dijeli svoje bogatsvo sa “poganima i neprijateljima”, prenosi AP, pozivajući se na iransku poluslužbenu novinsku agenciju Fars.

“Tupoglava saudijska vlada misli da može pridobiti prijateljstvo neprijatelja tako što im daje novac”, kazao je Khamenei, dodavši da je Saudijska Arabija, bastion islama, “okrutna prema vjernicima, a ljubazna prema poganima”, prenosi Al Jazeera pisanje Tanjuga.

Trump i saudijski kralj Salman potpisali su tokom posjete predsjednika SAD-a Rijadu niz sporazuma vrijednosti veće od 380 milijardi dolara, koji će biti realizovani u idućih deset godina.

Između ostalog, potpisali su i sporazum o oružju vrijedan 110 milijardi dolara, podsjeća američka agencija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ranije je kritikovao Trumpa zato što je potpisao niz sporazuma.

Zarifove kritike uslijedile su nekoliko sati nakon što je Trump, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze ekstremizam.

Trump je izdvojio Iran kao “ključnog sponzora” oružanih grupa, poslavši oštru poruku Teheranu dan nakon što je Hassan Rouhani osvojio još jedan predsjednički mandat.

Zarif je naveo da posredstvom tih sporazuma SAD eksploatiše Saudijsku Arabiju.

Pretežno šiitski Iran i većinom sunitska Saudijska Arabija podržavaju suprotne strane u sukobima u Siriji, Jemenu i drugdje na Bliskom istoku, napominje AP. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!