Jens Stoltenberg na crnogorskom jeziku: “Dobrodošla, Crna Goro” (VIDEO)

“Crna Gora je spremna i sposobna da odgovori obavezama koje proizilaze iz članstva i da na taj način dopinosi miru i stabilnosti širom svijeta”, kazao je crnogorski premijer Duško Marković

Foto: Printscreen

“Dobrodošla, Crna Goro”, kazao je na crnogorskom jeziku Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

On je poželio dobrodošlicu premijeru Dušku Markoviću, koji sjedi sa liderima najmoćnijih zemalja svijeta na otvaranju novog sjedišta NATO alijanse u Briselu.

“NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, zbog hrabrosti naših žena i muškaraca i našeg jedinstva”, kazao je Stoltenberg.

“Ovo je sjedište iz 21. vijeka za Alijansu za 21. vijek”, kazao je on.

Premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora spremna da doprinse globalnim izazovima u oblasti bezbjednosti kao punopravna članica NATO.

“Crna Gora je spremna i sposobna da odgovori obavezama koje proizilaze iz članstva i da na taj način dopinosi miru i stabilnosti širom svijeta”, kazao je Marković, prenosi portal vijesti.me.

Marković je na otvaranje novog sjedišta NATO i sastanak šefova vlada i država članica došao sa ministrima vanjskih poslova i odbrane, Srđom Darmanovićem i Predragom Boškovićem.

Foto: Twitter

Prijem Crne Gore prokomentarisala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitrović.

“Još malo pa ste punopravna članica. Drago mi je što ste danas za istim stolom”, kazala je ona crnogorskim medijima.

Ona je poželjela Crnog Gori dobrodošlicu.

“Belgija vas dočekuje u vašem novom domu”, poručio je belgijski premijer Šarl Mišel članicama NATO na svečanoj ceremoniji otvaranja novog sjedišta.

“Jedinstvo je potrebno u ovom svijetu neizvjesnosti. Našim građanima je potrebna bezbjednost. Bezbjednost je na prvom mjestu”, kazao je on.

Mišel je pomenuo da su u Briselu okupljeni lideri 29 zemalja članica, uključujući u tu grupu i Crnu Goru.

Ispred sjedišta se nalazi 29 zastava, zastave NATO i svake od 28 zemalja članica.

Jedan od stubova predviđen je za zastavu Crne Gore i ona će biti podignuta, kako se očekuje, u narednih desetak dana. Zastava Crne Gore će se nalaziti pored zastave Sjedinjenih Američkih Država.

Ispred sjedišta je postavljen i zaštitni znak NATO, skulptura koja je do skoro krasila glavni ulaz u staro sjedište NATO. 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!