Australijanac dao 400 miliona dolara u dobrotvorne svrhe

Andrew Forrest i njegova supruga Nicole saopštili su da je novac namijenjen za istraživanja u borbi protiv raka, univerzitetska istraživanja u Australiji, podršku za osobe u nepovoljnom položaju, uključujući Aboridžine, kao i za borbu protiv ropstva širom svijeta

 

Andrew Forrest (Foto: Printscreen)

Andrew Forrest (55) je otkrio javnosti da će dati 400 miliona australijskih dolara, ili gotovo 266 miliona eura, u dobrotvorne svrhe, što je ocijenjeno kao novi rekord u filantropiji u Australiji.

Forrest je australski biznismen i predsjednik grupe “Forrestry metal”.

On i njegova supruga Nicole saopštili su da je novac namijenjen za istraživanja u borbi protiv raka, univerzitetska istraživanja u Australiji, podršku za osobe u nepovoljnom položaju, uključujući Aboridžine, kao i za borbu protiv ropstva širom svijeta.

“Jednostavno kažem svim Australijancima: dajte šta možete, a ako to nije novac, vrijeme je podjednako vrijedno”, izjavio je Forrest, prenosi avaz.ba.

On je dodao da će donacije biti raspoređene “odmah i tokom narednih nekoliko mjeseci”.

Australijski premijer Malcolm Turnbull naveo je da su te donacije najveći pojedinačni filantropski poklon u istoriji Australije” i najveća donacija Australijanaca.

Turnbull je dodao da će to promijeniti život hiljadama ljudi u Australiji i širom svijeta”.

Magazin Forbs procijenio je ove godine Forrestovo bogatstvo na 4,3 milijarde dolara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!