Švedsko tužilaštvo obustavilo krivično gonjenje Juliana Assangea: Britanija prijeti da će ga uhapsiti

Assange je ranije govorio da strahuje da će, ukoliko napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, biti izručen SAD-u sa mogućnošću da bude osuđen na smrtnu kaznu zbog optužbi da je otkrio državne tajne na WikiLeaksu, na kojemu su objavljene hiljade stranica tajnih vojnih i diplomatskih američkih bilješki

Foto: Twitter

Švedsko tužilaštvo objavilo je danas da obustavlja krivično gonjenje za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, zaključivši sudsku sagu koja je trajala od 2010.

Međutim, Britanija je odmah nakon toga objavila da će ga uhapsiti ukoliko napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj boravi pet godina, piše jutarnji.hr.

“Tužiteljka Marianne Ny odlučila je da obustavi istragu o navodnom silovanju protiv Juliana Assangea”, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da će tu odluku obrazložiti na konferenciji za medije predviđenoj u Stockholmu.

“Sud u Westminsteru izdao je nalog za hapšenje Juliana Assangea nakon što se nije predao na zahtjev suda 29. juna 2012. Policija je obavezna da izvršiti taj nalog ukoliko napusti ambasadu, saopštila je policija.

Assange je ranije govorio da strahuje da će, ukoliko napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, biti izručen SAD-u sa mogućnošću da bude osuđen na smrtnu kaznu zbog optužbi da je otkrio državne tajne na WikiLeaksu, na kojemu su objavljene hiljade stranica tajnih vojnih i diplomatskih američkih bilješki.

Američke vlasti pripremile su optužbe na temelju kojih traže njegovo hapšenje, prenio je prošlog mjeseca CNN.

Assange je objavio tweet sa fotografijom na kojoj se smiješi nakon objave vijesti o obustavi istrage u Švedskoj.

Švedski epilog predstavlja pobjedu 45-godišnjeg Australujanca, koji je uvijek negirao optužbe koje je u avgustu 2010. iznijela 30-godišnja Šveđanka.

Assange je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nalazi od 2012, u nadi da će izbjeći evropski nalog za hapšenje koji je pokrenula Švedska.

U novembru, nakon brojnih proceduralnih komplikacija, u Londonu ga je saslušao ekvadorski tužilac u prisustvu švedskih sudija. Ponovio je da je potpuno nevin s obzirom da su seksualni odnosi sa podnositeljkom tužbe po njemu bili uz obostrani pristanak.

Švedsko tužilaštvo je do ovog petka moglo da produži ili ne zahtjev za zatvorom u sudu u Stockholmu. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!