Ambasador SAD u Srbiji: Nismo za promjenu granica na Balkanu

“Interesi SAD na Balkanu su isti – mi hoćemo region koji ide i dalje ka ekonomskoj i pravosudnoj tranziciji, u kojem susjedne države njeguju međusobno povjerenje”, rekao je Skat

Kajl Skat (Foto: Youtube/Printscreen)

Postojeće granice na Balkanu treba da ostanu, “velika Albanija”, “velika Srbija” i slični projekti su opasnost za region, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajl Skat, na predavanju koje je danas održao u Beogradu.

“Mi nismo za promjenu granica, jer svaki put kad neko počne taj projekat, neko će morati da izgubi. Mislim da je pametnije da se smiri retorika na svim stranama”, rekao je Skat i dodao da realno ne vidi mogućnost ni za projekat “velike Albanije” niti projekat “velike Srbije”.

Ambasador Skat je održao predavanje “Srbija i Sjedinjene Američke Države – saradnja i perspektive” na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbjednost u Beogradu.

U razgovoru sa studentima je, piše Radio Slobodna Evropa, govorio o partnerstvu Srbije i Sjedinjenih Država, ulozi zvaničnog Beograda u regionu, kao i o vojnoj neutralnosti Srbije.

“Interesi SAD na Balkanu su isti – mi hoćemo region koji ide i dalje ka ekonomskoj i pravosudnoj tranziciji, u kojem susjedne države njeguju međusobno povjerenje”, rekao je Skat.

Kajl Skat smatra da je Srbija simbol stabilnosti u regionu.

“Za Stejt department je devedesetih Milošević bio najveći problem, a ja danas kažem da je Srbija najveće sidro stabilnosti u ovom regionu”, rekao je Skat na 30-minutnom predavanju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!