Haos u podzemlju: Ponovilo se ono zbog čega je započeo mafijaški rat na Balkanu

“Krađa je izvedena u jednoj evropskoj luci, a ukradeni tovar je količinski mnogo veći od prve ukradene ture od 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji. Prva krađa rascijepila je kotorski kriminalni klan na dvije grupe, škaljare i kavače, koji su od tada u najvećem mafijaškom ratu na Balkanu. Nova krađa kokaina, koji je iz Južne Amerike stigao u Evropu, samo je rasplamsala rat koji se vodi na relaciji Crno Gora – Srbija i koji se okončava profesionalnim, često plaćenim likvidacijama”, kaže za “Blic” izvor blizak srpskim bezbjednosnim strukturama

 

Foto: Youtube/Printscreen

Škaljarski klan ponovo je napravio haos u “podzemlju”, piše “Blic”.

Kako taj list ekskluzivno saznaje, pripadnici ove kriminalne grupe nedavno su, po drugi put, ukrali tovar kokaina od suparničkog, kavačkog klana.

“Krađa je izvedena u jednoj evropskoj luci, a ukradeni tovar je količinski mnogo veći od prve ukradene ture od 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji. Prva krađa rascijepila je kotorski kriminalni klan na dvije grupe, škaljare i kavače, koji su od tada u najvećem mafijaškom ratu na Balkanu. Nova krađa kokaina, koji je iz Južne Amerike stigao u Evropu, samo je rasplamsala rat koji se vodi na relaciji Crno Gora – Srbija i koji se okončava profesionalnim, često plaćenim likvidacijama”, kaže za “Blic” izvor blizak srpskim bezbjednosnim strukturama.

Posljednja žrtva ovog mafijaškog rata je pripadnik škaljarskog klana, Cetinjanin Miloš Đuričković (47), koji je u petak oko četiri sata ranjen u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Đuričkovića je okrznuo metak, a Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu, gdje je operisan.

“Đuričković je, kao i većina škaljarske ekipe, stacioniran u Beogradu, jer su u Crnoj Gori na meti policije mnogo više od suparničke ekipe. Suparnička, kavačka ekipa u Crnoj Gori, ima zaštitu glavnog bosa Brana Mićunovića, dok su se škaljari otrgli od bilo kakvog autoriteta. Čak su i prijetili Mićunoviću da se ne miješa u njihov sukob sa kavačima”, kaže izvor tog lista.

Jovica Vukotić, vođa škaljara (Foto: Facebook)

Dosadašnja operativna saznanja srpskih bezbjednosnih službi ukazuju da su kavači daleko organizovaniji, brojniji, finansijski nadmoćniji, ali da, uprkos tome, škaljarska ekipa važi za daleko opasniju.

“Škaljarska ekipa je podmlađena, vješti su na oružju, spremniji i ne slušaju nikoga. Zato su i opasniji. Bolje dolaze i do informacija. Tako su i uspjeli da dva puta ukradu narko-tovar od kavača, ali i da ih preduhitre u pripremanim likvidacijama, kao što je bio slučaj sa nedavnim pokušajem ubistva Duška Roganovića u Herceg Novom, koji je u eksploziji bombe pod njegovim automobilom ostao bez obje noge. Roganović je ranjen u momentu dok je planirao i organizovao ubistvo nekog od škaljarske ekipe u Beogradu.

Vođe škaljarske ekipe su braća Jovica i Igor Vukotić. Koliko su se osamostalili govori podatak da su u sukobu sa svim ostalim crnogorskim kriminalnim ekipama. Osim sukoba sa kavačkom ekipom, braća Vukotić su u sukobu i sa grupom Darka Šarića, grupom “Maksimus” koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i sa istaknutim pojedincima crnogorskog podzemlja – Ivanom Delićem, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

Uprkos najbrutalnijem sukobu, između dvije zarađene ekipe i dalje postoje stari zajednički prijatelji i zajednički interesu u narko-biznisu. Tako se prošle godine desilo da jedan od vođa škaljarske ekipe bude na večeri sa jednim viđenijim pripadnikom kavačkog klana u jednom novosadskom restoranu. Sjutradan je pripadnik kavačkog klana ubijen, i to po naređenju vođe škaljara.

Prva žrtva rata škaljara i kavača bio je Cetinjanin Goran Radoman, koji je 20. februara 2015. ubijen u garaži zgrade na Novom Beogradu, gdje je imao penthaus. Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana i vjeruje se da je najodgovorniji za krađu 300 kilograma kokaina u Valensiji.

17. maj 2015. – Bivši poslanik Saša Marković iz Budve ubijen je iz zasjede dok se vraćao kući. Utvrđeno je da je ubijen greškom i da je meta bio njegov kum Goran Đuričković, koji se prethodno vratio iz Valensije i kod kuma našao utočiše.

26. jun 2015. – Ivan Lopičić ubijen je na kućnom pragu u kotorskom naselju Sveti Vrači, u ulazu zgrade u kojoj je živio. Bio je blizak škaljarskom klanu.

27. oktobar 2015. – Goran Đuričković, zet fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona i član škaljarskog klana, ubijen iz snajpera u bašti svog lokala “Old fišermen” u Budvi.

27. mart 2016. – U naselju Rakite hicima iz pištolja ranjen je Vojin Stupar. On je zet Igora Božovića, koji je prije tri godine osuđen za šverc kokaina. Blizak je kavačkom klanu.

9. april 2016. – Srđan Vlahović ubijen je u kotorskom naselju Dobrota. Ubica je pucao na Vlahovića dok je sjedio u automobilu iz kojeg je prodavao cigarete. Vlahović je bio član obezbjeđenja vođa kavačkog klana.

23. maj 2016. – Na meti napadača bila je i supruga vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, Tamara Zvicer. Napadači su ispalili nekoliko hitaca, ali ona, srećom, nije povrijeđena.

2. jun 2016. – Nepoznate osobe ispalile su više hitaca u vozilo kojim je upravljao Miloš Radonjić iz Kotora, blizak saradnik vođa kavačkog klana. To je bio četvrti napad na Radonjića.

17. jun 2016. – Kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu isplivalo je tijelo Kragujevčanina Gorana Dučića, šefa obezbjeđenja vođe škaljarskog klana Jovice Vukotića. U večeri kada je nestao, Dučić je bio na jednom novosadskom splavu. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastala utapaljem.

26. jun 2016. – Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana, ranjen je u pucnjavi na njegov “audi” u centru Novog Sada. U pucnjavi je ispaljano 15 hitaca, a Kašćelan je pogođen u stomak.

5. septembar 2016. – Kotorani Goran Biskupović i njegov prijatelj Miloš Bošnjak ubijeni su kada je nepoznati napadač aktivirao eksplozivnu napravu dok su pontom išli ka porodičnoj kući u naselju Muo. Biskupović je bio član škaljarskog klana.

22. septembar 2016. – Dalibor Đurić, član škaljarskog klana, ubijen je snajperom u spuškom zatvoru. Za učestvovanje u ubistvu osumnjičeni su Kotorani Miloš Trbo i Dejan Pavićević.

10. oktobar 2016. – Cetinjanin i pripadnik škaljarskog klana Radomir Đuričković ubijen je na Cetinju. Đuričković je bio kum Gorana Radomana, a istragom je utvrđeno da iza ubistva stoji kavački klan. Za ubistvo Đuričkovića osumnjičeni su Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović, koji su u bjekstvu.

7. decembar 2016. – Budvani Đorđe Boreta i dr Dragan Zečević ubijeni su u bašti lokala “Trofej” u Bečićima. Zečević je bio slučajna žrtva. Istraga je ukazala da je likvidaciju naručio kavački klan. Za učestvovanje u ubistvu osumnjičeni su Vladimir Šmanja iz Banjaluke i srpski državljanin Miljan Bulatović. Potjernice su raspisane za četiri osobe.

19. decembar 2016. – Marko Martinović iz Podgorice za dlaku je izbjegao smrt kada je eksplozivna naprava aktivirana ispod njegovog automobila. Martinović je obezbjeđivao vođe škaljarskog klana, braću Igora i Jovicu Vukotića.

19. januar 2017. – Đorđe Sekulović ubijen je u eksploziji bombe ispod njegovog automobila. Teške povrede tada je zadobila Jelena Korać. Sekulović je bio povezan sa kavačkim klanom.

25. april 2017. – Duško Roganović, član kavačkog klana, ostao je bez obje noge u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil u Herceg Novom.

12. maj 2017. – Na terasi stana u Beogradu ranjen je Miloš Đuričković, brat ubijenog Radomira Đuričkovića i rođak ubijenog Gorana Đuričkovića, pripadnika škaljarskog klana. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!