Mostar zavijen u crno: Stari most u mraku zbog smrti troje djece, mladića i pilota

U stravičnoj nesreći koja se dogodila u subotu poginuli su pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović (20), sin bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača Zijada Sipovića, i troje djece – osmogodišnji Arman, sin Sanjina Hadžiomerovića, i Luka i Lana, stari sedam i deset godina, djeca Dražena Lovrića

Foto: Avaz.ba

U znak odavanja počasti tragično stradalima u avionskoj nesreći u Mostaru, u kojoj je poginulo pet osoba, večeras će na Starom mostu biti ugašena svjetla, saopšeno je iz Centra za mir Mostar.

U stravičnoj nesreći koja se dogodila u subotu poginuli su pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović (20), sin bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača Zijada Sipovića, i troje djece – osmogodišnji Arman, sin Sanjina Hadžiomerovića, i Luka i Lana, stari sedam i deset godina, djeca Dražena Lovrića.

Lovrić je radnik Aerodroma Mostar, a Hadžiomerović je zaposlen u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Lovrići su imali samo to dvoje djece.

“Mostarci će i na ovaj način uputiti poruke solidarnosti porodicama poginulih. Gašenje svjetala bit će upriličeno večeras u 21 sat”, navodi se u saopštenju, prenosi avaz.ba.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić donio je ranije odluku o proglašenju Dana žalosti u Mostaru u utorak, 16. maja.

Komemoracija za stradale biće održana takođe u utorak, u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

Sportski avion je bio star 46 godina, a juče se na mjestu pada moglo čuti da je iskusni instruktor Ivan Karačić tokom leta doživio srčani udar, piše portal 24sata.hr.

“O uzrocima nesreće ne možemo govoriti, osim da je pet ljudi stradalo. Obaviće se obdukcija poginulih, a eksperti će utvrditi tehničke karakteristike aviona i njegovu ispravnost”, rekla je šturo Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH”, dodavši da nastavljaju s istražnim radnjama i saslušanjem svjedoka.

Avion nema crnu kutiju, pa će istražiteljima u utvrđivanju uzroka pada ključni biti podaci sa kontrolnog tornja aerodroma i svjedoci.

“Ovo je strašna tragedija koja se ne može opisati riječima i jedan od najtragičnijih dana za BiH i Mostar. Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalih. Trudićemo se maksimalno da ih uz neke naše psiho-fizičke mogućnosti vratimo u život. Ne znam šta više reći, nemam riječi. Stradali su naši radnici i njihova djeca”, rekao je Marin Raspudić, direktor mostarskog aerodroma, prenosi 24sata.hr. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!