Nakon optužbi za zloupotrebu službenog položaja, generalni konzul CG u Njujorku poručio: Čiste savjesti čekam sudski postupak

Stamatović je navodno izdavao vize mimo procedura, zbog čega je Specijalno državno tužilaštvo protiv njega podnijelo optužni predlog. “U potpunosti podržavajući rad tužilaštva i drugih državnih organa, smatram da je neprofesionalno od sredstava javnog informisanja ostaviti javnost bez objašnjenja, ujedno nanoseći ogromnu štetu meni”, saopštio je Stamatović 

Foto: Youtube/Printscreen

Generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović navodno je izdavao vize mimo procedura, zbog čega je Specijalno državno tužilaštvo protiv njega podnijelo optužni predlog, pišu “Vijesti”.

Pojedini crnogorski mediji objavili su juče da je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

“Vijestima” je sinoć iz podgoričkog Višeg suda potvrđeno da im je iz tužilaštva, na čijem čelu je Milivoje Katnić, dostavljen akt protiv Stamatovića.

“Višem sudu dostavljen je optužni predlog protiv S. Ž”, kazala je “Vijestima” portparolka tog suda Aida Muzurović.

Iz Višeg suda nijesu objasnili za šta tužilaštvo optužuje konzula.

Tu informaciju juče nije bilo moguće dobiti ni u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Izvori “Vijesti” spekulišu da je Stamatović nezakonito izdavao vize.

Tužilaštvo ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Optužni predlog protiv njega podnijela je specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović “Vijestima” je juče odgovorio da je iz medija saznao za optužni predlog protiv konzula.

“Ja sam to danas vidio u medijima. Mi iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) ne znamo o tome ništa. MVP je dio Vlade, a tužilaštvo dio jedne druge grane vlasti. Možda ćemo o tome nešto saznati ako je to zaista tačno. Ali u ovom momentu ja vam na to ne mogu dati odgovor”, rekao je Darmanović.

Stamatović je za generalnog konzula u Njujorku otišao u januaru ove godine. Prije toga je bio generalni direktor za konzularne poslove, a prethodno konzul u Frankfurtu. 

Stamatović je saopštio je “Dnevnim novinama” da je 2016. godine, kao v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova, Specijalnom državnom tužilaštvu dao izjavu zbog toga što je 2015. odobravao izdavanje viza bez prethodne saglasnosti policije, polazeći od zakonskih ovlašćenja (član 24. Stav 5 Zakona o strancima) i međunarodnih ugovora o zastupanju u konzularnim poslovima koje je Crna Gora potpisala sa drugim državama. Stamatović, prenosi CdM, kaže da je uvjeren u ispravnost odluke i da čiste savjesti čeka sudski postupak.

Reagovanje objavljeno u “Dnevnim novinama” objavljujemo integralno:

“Povodom vijesti objavljene u sredstvima javnog informisanja da je protiv mene podnesen optužni predlog zbog zloupotrebe službenog položaja, a zbog mogućih nagađanja o čemu je riječ, dajem sljedeće saopštenje:

Nekoretno i neprofesionalno je objaviti od strane sredstava javnog informisanja tako šturu vijest bez navoda o kojem se navodnom krivičnom djelu radi. U potpunosti podržavajući rad tužilaštva i drugih državnih organa, smatram da je neprofesionalno od sredstava javnog informisanja ostaviti javnost bez objašnjenja, ujedno nanoseći ogromnu štetu meni.

Naime, povodom ovog pitanja dao sam izjavu tokom 2016. godine SDT-u da sam kao v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova 2015. godine odobravao izdavanje viza bez prethodne saglasnosti policije, polazeći od zakonskih ovlašćenja (član 24. Stav 5 Zakona o strancima) i međunarodnih ugovora o zastupanju u konzularnim poslovima koje je Crna Gora potpisala sa drugim državama. Poznato je da je viza jedan od preduslova za ulazak u zemlju i da granična policija odobrava ulazak licima na osnovu izvršene granične provjere, bez obzira da li je viza potrebna ili ne (čl.31. Zakona o graničnoj kontroli, objavljen u Službenom listu CG, br. 72/2009 i 39/2013, čl. 29. Zakona – 20/2011-28. Vidi: čl. 2. Zakona – 40/2011-1.).

Povodom ovog pitanja dva ministra (Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova) imala su intezivnu prepisku o stvarnoj nadležnosti za izdavanje viza, jer je jasno da se radilo o sukobu nadležnosti, što će se, nadam se, u sudskom postupku i dokazati.

Izražavam žaljenje što je vijest o ovom predmetu objavljena mimo profesionalnih novinarskih standarda bez navoda o kojem se, navodnom, krivičnom djelu radi, čime mi je nanesena profesionalna i lična šteta, mojoj porodici, ali i Ministarstvu vanjskih poslova.

Uvjeren u ispravnost odluka koje sam donosio u skladu sa relevantnim propisima i međunarodnim ugovorima koji tretiraju pitanje viza, čiste savjesti cekam sudski postupak”, navodi se u reagovanju Stamatovića.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!