Rasvijetljeno ubistvo u Gornjem Vakufu: Uhapšena jedna, a traga se za još tri osobe koje su opljačkale i ugušile staricu

Kako nezvanično saznaje “Avaz”, uhapšen je Nedžad S. (1995.) iz Viteza, a potjernice će biti izdate za Zikretom S. (1992.) i Ahmedom I. (1996.) iz Zenice. Uhapšeni muškarac, saznaje “Avaz”, priznao je da je počinio zločin i policiji detaljno opisao izvršenje, tvrdeći da je motiv bio, kako se ranije i nagađalo, pljačka

Jedna osoba je uhapšena, a za još tri će biti izdata potjernica zbog razbojništva koje je rezultiralo ubistvom 70-godišnje Almase Bilkić iz gornjevakufskog gradskog naselja Gornja Mahala, koja je 13. marta pronađena vezana i zadavljena u porodičnoj kući.

Kako nezvanično saznaje “Avaz”, uhapšen je Nedžad S. (1995.) iz Viteza, a potjernice će biti izdate za Zikretom S. (1992.) i Ahmedom I. (1996.) iz Zenice.

POLIGRAFSKA ISPITIVANJA

Uhapšeni muškarac, saznaje “Avaz”, priznao je da je počinio zločin i policiji detaljno opisao izvršenje, tvrdeći da je motiv bio, kako se ranije i nagađalo, pljačka.

Trojac je, prema priznanju uhapšenog, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.marta u noćnim satima došao do kuće žrtve, provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge. Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su pretresli kuću. Tom prilikom ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4.000 KM. Takođe su ukrali određenu količinu zlatnog nakita, koji su prodali za iznos od gotovo 700 KM. Nakon što su ukrali novac i zlato pobjegli su preko Bugojna i Rostova u pravcu Viteza i Zenice.

S obzirom na to da je policija pokrenula opsežnu istragu i da su se bojali otkrivanja, odlučili su da pobjegnu van granica BiH. Tako su se vozilom “opel corsa”, kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja krivičnog djela, zaputili u Holandiju. Međutim, uhapšeni Nedžad je odlučio da se vrati u BiH, gdje je juče uhapšen.

S ovom trojkom pobjegao je i Haris R. (1970.) iz Gornjeg Vakufa, koji se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom Editom R. (1978.) pomagao izvršiocima. Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik strane penzije i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom na to da je ubijena bila Editina tetka.

DOVODE IH U VEZU SA DRUGIM RAZBOJNIŠTVOM

Policija ih, kaže Rusmir Prohan, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, dovodi u vezu i s drugim djelima.

“Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti u vezu s još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tokom 2016. godine, kao i da su planirali da izvrše još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa, Uskoplja i Viteza“, rekao je Prohan.

U ovom predmetu policajci su poligrafski saslušali 50-ak osoba, nad 32 je sprovedena kriminalistička obrada, a sve do sada nije bilo tragova koji bi ukazivali na počinioce.

Tijelo starice pronašla je komšinica koja je vidjela da boca domaćeg mlijeka nekoliko dana stoji u najlonskoj vrećici na njenoj ogradi, pa je posumnjala da nešto nije u redu. Kad je otišla da provjeri je li s Almasom sve u redu, zatekla je otvorena vrata i vidjela njeno vezano i mrtvo tijelo.

NJEMAČKA PENZIJA

Kako su kazale komšije, starica je radila u Njemačkoj gdje je ostvarila i pravo na penziju.

“Još prije je govorila da joj neko hoda oko kuće, da su joj ukrali nešto, sad vidim da je to možda bilo i istina, iako mi nismo obraćali previše pažnje”, rekao je, nakon ubistva, za “Avaz”, komšija Safet Sofić.

Iako je napravila novu, veliku kuću, živjela je u staroj kućici pored. Komšije su kazale kako se s mužem davno rastala, a od porodice ima samo sestru koja živi u SAD.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!