U Moskvi uhapšen Ananije Nikić, osumnjičeni za pokušaj terorizma 16. oktobra

Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da “izazove haos u Crnoj Gori”

Jedan od glavnoosumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, Ananije Nikić (59), uhapšen je danas u ruskoj regiji Rostov, potvrđeno je iz Uprave policije.

On je uhapšen po potjernici crnogorskorskog nacionalnog biroa Interpola.

“Osumnjičeni je lišen slobode radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u cilju vođenja krivičnog postupka u vezi sa navedenim krivičnim djelom. On je danas predat nadležnom sudiji koji će mu odrediti ekstradicioni pritvor. Slijedi komunikacija između Crne Gore i Rusije u vezi izručenja ovog lica”, navodi se u saopštenju UP, prenosi CdM.

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu za Ananijem Ninom Nikićem, prevodiocem DF-a, zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je za 16. oktobar prošle godine pripremala terorističke napade u Podgorici.

Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da “izazove haos u Crnoj Gori”.

Prema ispovijesti Slavka Nikića, u proljeće prošle godine Ananije Nino Nikić je došao kod njega u društvu čovjeka koji se predstavljao da je agent ruske obavještajne službe FSB i tražio da “odradi” posao za “prijatelje iz Rusije”.

Istražitelji sumnjaju da je riječ o Vladimiru Popovu (36), za kojim je Interpol Podgorica raspisao potjernicu. Osim Popova, crnogorske vlasti traže i Eduarda Širokova (Šišmakov) (45), pripadnika vojne bezbjednosne službe GRU. za njih se vjeruje da su glavni organizatori grupe koja je trebalo da izazove krvoproliće 16. oktobra.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a mediji su tada pisali da operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!