Tramp satire Obamino nasljeđe: Dva teška udarca u jednom danu i rat sa Indijancima

Bivši predsjednik Barak Obama je, uprkos tome, odbacio predlog izgradnje 2015. godine, rekavši da bi ostvarenje takvog projekta “podrivalo američku ulogu predvodnika u odbacivanju korišćenja fosilnih goriva”. Ipak, Trampova administracija smatra drugačije, a u saopštenju je rečeno da je “odluka donesena uz ispitivanje mnogih faktora: od spoljne politike, energetske bezbjednosti, životne sredine, kulturoloških i ekonomskih uticaja

Foto: Youtube/Printscreen

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa objavila je u petak da će izdati dozvolu za izgradnju kontroverznog naftovoda “Kistoun”, koji je prethodnih mjeseci bio jedno od najosjetljivijih pitanja u SAD zbog projekta po kome bi cijevi trebalo da prolaze kroz mjesta u kojima žive američki urođenici (Indijanci).

Naftovod “Kistoun” je projekat koji je trebalo da poveže Sjevernu Dakotu i Kanadu, a Obamina administracija je blokirala njegovu izgradnju. Ovim potezom Tramp je srušio još jednu zaostavštinu Obamine politike.

Oko ovog kontroverznog projekta vodio se pravi rat između boraca za zaštitu životne sredine i onih koji su žestoko lobirali da se naftovod ipak izgradi. Glavni argument druge grupe bio je da će izgradnja “Kistouna” biti ključna za jačanje energetske nezavisnosti SAD i time doprineti ekonomskom rastu države.

Bivši predsjednik Barak Obama je, uprkos tome, odbacio predlog izgradnje 2015. godine, rekavši da bi ostvarenje takvog projekta “podrivalo američku ulogu predvodnika u odbacivanju korišćenja fosilnih goriva”.

Ipak, Trampova administracija smatra drugačije, a u saopštenju je rečeno da je “odluka donesena uz ispitivanje mnogih faktora: od spoljne politike, energetske bezbjednosti, životne sredine, kulturoloških i ekonomskih uticaja”, prenio je “Njujork tajms”.

Novi šef diplomatije Reks Tilerson, nekadašnji direktor “Ekson obajla”, povukao se iz diskusije, imajući u vidu svoju nekadašnju ulogu u naftnom gigantu.

Korporativna Amerika će na kraju likvidirati urođene Amerikance, uključujući i one koji protestuju zbog izgradnje naftovoda u Sjeverenoj Dakoti, smatra istoričar i akademik Vord Čerčil.

“Urođenici sa američkog kontinenta, poznatiji kao Indijanci, nemaju apsolutno nikakva prava u toj zemlji, zbog čega korporacije koriste svoju moć da na teritoriji na kojoj oni žive rade šta god požele. Takav stav i odnos koji prema Indijancima imaju oni koji vode SAD dovešće do potpunog uništenja ono malo preostalih urođenika”, kaže Čerčil, nekadašnji profesor na etničkim studijama univerziteta u Čikagu, prenosi “Blic”.

Profesor je prije izvjesnog vremena u intervjuu za RT rekao da “moćnike ništa neće spriječiti da izgrade naftovod”. Sudeći po današnjoj odluci Trampove administracije – bio je u pravu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!