Novi udarac za Trampa: Izostala podrška republikanaca za ukidanje Obamakera

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je zakon nakon što ga je Donald Tramp pozvao i zatražio da okonča debatu bez glasanja, rekla je njegova portparolka Ešli Strong. Time je jedno od glavnih obećanja američkog predsjednika da će izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, i time poništiti reformu zdravstvenog sistema prethodnog predsjednika Baraka Obame ozbiljno dovedeno u pitanje, jer su mu se oštro protivili i pojedini republikanski poslanici

Foto: Youtube/Printscreen

Donald Tramp je pretrpio još jedan ogroman poraz: republikanci su bili primorani danas da povuku ukidanje zakona o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, donijet za mandata Baraka Obame, jer im je za to izostala podrška u Predstavničkom domu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je zakon nakon što ga je Donald Tramp pozvao i zatražio da okonča debatu bez glasanja, rekla je njegova portparolka Ešli Strong.

Time je jedno od glavnih obećanja američkog predsjednika da će izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, i time poništiti reformu zdravstvenog sistema prethodnog predsjednika Baraka Obame ozbiljno dovedeno u pitanje, jer su mu se oštro protivili i pojedini republikanski poslanici.

Nakon višenedjeljnih razgovora, republikanci su morali da priznaju poraz pošto nisu mogli da obezbijede podršku za promjenu zakona ni među sopstenim predstavnicima, piše “Gardijan”.

“Blic” prenosi da su Donald Tramp i Pol Rajan ranije danas u Bijeloj kući, uoči glasanja o poništavanju zakona o dostupnoj zaštiti, održali sastanak o nedostatku podrške za usvajanje novog zakona.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je da je Donald Tramp siguran da je urađeno sve što je bilo u moći njegove administracije da se pridobije 216 glasova potrebnih za usvajanje novog zakona kojim bi bile poništene reforme zdravstvenog sistema Baraka Obame.

Iz Bijele kuće je saopšteno da sumnjaju da će glasanje o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti u Predstavničkom domu biti uspješno. Rasprava o Obamakeru najprije je bila zakazana za četvrtak, ali je glasanje odloženo zbog manjka podrške. Tramp je ranije zaprijetio da danas mora da se glasa ili neće biti ukidanja Obamakera.

Cilj zakona o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsjednika bio je smanjenje broja zdravstveno neosiguranih Amerikanaca, a više desetina hiljada firmi pozvano je da plaćaju dio zdravstvenog osiguranja za svoje radnike.

Tramp je ocijenio da je to dovelo do smanjenja radnih mjesta i najavio je da će glasanja u Predstavničkom domu biti, bez obzira na podršku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!