U 101. godini: Preminuo milijarder Dejvid Rokfeler

Dejvid Rokfeler je bio na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je ostao “čuvar” bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti. Dejvid je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađena transplantacija srca

Foto: Youtube

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini života.

Rođen je 12. juna 1915. godine u Njujorku i najmlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Bio je američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Prema podacima časopisa Forbs, vrijednost njegove imovine je oko dvije milijarde dolara.

Dejvid Rokfeler je bio na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je ostao “čuvar” bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

SEDAM TRANSPLANTACIJA SRCA

Dejvid je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađena transplantacija srca.

“Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da mi dah života prostruji kroz tijelo. Osjećam se živ i sa obnovljenom energijom”, rekao je Dejvid poslije sedme transplantacije srca.

Nadao se da će živjeti 200 godina.

Prvu transplantaciju imao je 1976. godine nakon dramatične saobraćajne nesreće, što je dovelo do toga da pretrpi srčani udar. Operisan je 24 časa kasnije, a svega nedjelju poslije toga ustao je i otišao na džoging, piše telegraf.rs.

INTERESOVALA GA JUGOSLAVIJA

Čejsmenheten banka je prva američka banka koja je poslije rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Nakon tridesetogodišnje saradnje, Dejvid Rokfeler je redovno dolazio na ove prostore.

“VOLIO SAM TITA”

“Uvijek sam bio impresioniran predsjdnikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svijetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u Čejsmenheten banci i ja smo bili duboko dirnuti viješću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsjednik Tito je dao ogroman doprinos miru u svijetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca Pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osjećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsjednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svjedočanstvo o njemu”, objavljeno je u knjizi Mire Adanje Polak, koja je s Dejvidom Rokfelerom radila intervju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!