Makedonija: Maju i njenu bebu, navodno, ubili pijani anesteziolozi, pa napisali da je dijete rođeno mrtvo!

Jedan od svjedoka, pedijatar Ice Dojranlijev je potvrdio ono što je istragom već bilo utvrđeno – da su anesteziolozi bili pijani dok su se borili za život Maje Kadieve i njene bebe

Na sudu u makedonskom Velesu nastavljeno je suđenje protiv trojice doktora optuženih za smrt Maje Kadieve (32 ) iz Dojrana i njene bebe, koji su 22. novembra 2015. godine preminuli u bolnici u Gevgeliji. Za smrt Maje i njene bebe, kojoj su roditelji već bili dali ime Ana, optuženi su anesteziolog Tomčo Vančev i ginekolozi Venci Čalkov i Dončo Moskov. Četvrti optuženi, anesteziolog Zoran Jovanovski je umro prije početka suđenja, pišu tamošnji mediji, prenosi Jutarnji list. 

Jedan od svjedoka, pedijatar Ice Dojranlijev je potvrdio ono što je istragom već bilo utvrđeno – da su anesteziolozi bili pijani dok su se borili za život Maje Kadieve i njene bebe.

To su potvrdili i patolozi Sudske medicine u Skoplju, u čijem nalazu stoji da je smrt Maje Kadieve nastupila zbog prekida dovoda vazduha i gušenja.

Patolozi su utvrdili da dijete nije bilo mrtvorođenče, kako je pisalo u bolničkoj otpusnoj listi, već da je živjelo desetak minuta, a umrlo je u majčinoj utrobi zbog nedostatka kiseonika i ulaska ugljen-dioksida u pluća bebe.

Muž pokojne Maje Kadieve, Mite Kadiev kaže da tokom trudnoće njegova supruga Maja nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena.

Međutim, nakon 45 minuta ga je obavijestio da su prisiljeni prekinuti operaciju zato što je, kako je kasnije saznao, anesteziolog bio u alkoholisanom stanju.

“Čuo sam ginekologa da telefonom razgovara sa direktorom bolnice i da mu govori: ‘Dođite vidjeti u kakvom vam je stanju personal’. Prije nego što se javio direktoru, meni je rekao da ne može izvršiti operaciju dok je anesteziolog u takvom stanju. Dva puta je probao da joj stavi tubus, ali nije uspio. Poznato je, a i policajci su rekli da su ti anesteziolozi stalno pripiti. Zato je i kasnila operacija jedan sat”, prisjeća se Mite Kadiev.

Ubrzo se situacija zakomplikovala, a kada je vidio da se personal u bolnici rastrčao, Kadijevu se srce steglo. Nešto kasnije saopštena mu je žalosna vijest.

“Oko ponoći su mi rekli da beba nije preživjela. Bilo mi je teško, ali sam se molio da bar supruga ostane živa. Pola sata kasnije su mi rekli da je i ona umrla”, kaže Kadiev i dodaje da mu je najteže bilo njihovoj petogodišnjoj kćerki reći da mame više nema među živima.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!