Globusova reportaža iz Trumpove Amerike: Čeka nas proljeće javnog revolta, politička borba sad se prelijeva na ulicu

Logika je jasna. Uspiju li se omasoviti prosvjedi protiv Trumpovih planova na određenim temama, republikanska većina mogla bi se početi osipati. Dakako, radi se o kompleksnoj igri. Nije tajna da Trump sve do samog kraja predsjedničke kampanje nije bio izbor stranačkog establišmenta. Nema sumnje da i sad, nakon što je postao predsjednik, njegovi postupci iritiraju znatan broj članova Republikanske stranke, no koliko god ta iritacija bila jaka, ona je sekundarna iza pragme kako stranka jedino u suradnji s predsjednikom može realizirati ključne poteze iz svoje agende, poput porezne reforme, ukidanja Obamina programa univerzalnog zdravstvenog osiguranja te smanjenja okolišne regulative

Foto: Marko Biočina

Trump? Taj tip je totalna katastrofa. Nema nijednog dana rada u javnoj službi, nema pojma ni o čemu. Jedini cilj mu je da donese poreznu reformu kojom će smanjiti poreze za sebe i svoje prijatelje. Bogati će biti bogatiji, a siromašnima će u najbolju ruku biti isto. Svi ti ljudi sa Srednjeg zapada koji su glasali za njega misleći da će im on donijeti neko blagostanje samo će doživjeti razočaranje. Jedini neestablišmentski kandidat je bio Bernie Sanders, ali njega je stranačka elita minirala jer su htjeli okruniti svoju kraljicu. Sad su dobili ovo –Felipos Melaku-Bello ne krije što misli o 45. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

A ima iskustva. Već 36 godine živi u najbližem susjedstvu Bijele kuće. Točnije, u šatoru podignutom na trgu Lafayette, odmah preko ograde sjevernog krila rezidencije predsjednika najmoćnije države svijeta.

OPŠIRNIJE NA PORTALU JUTARNJEG LISTA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!