Strogo čuvana tajna: Incident tokom Titove posjete Pagu nakon kojeg je general Žeželj smijenjen s mjesta komandanta Garde JNA

Do Tita niko nije mogao da se probije jer su ga čuvale vojska, policija u uniformama i tajna policija u civilnoj odjeći. Bilo je neshvatljivo da da neko može da mu se približi. Ipak, to je uspjelo jednom paškom poštaru. On je iz „torića“ skočio na skaline, na korak od Tita, želeći da ga pozdravi i poljubi. Titovi tjelohranitelji su ga uhvatili, ali prekasno…

Tokom posjete Josipa Broza Tita Pagu dogodio se jedan od najvećih incidenata u njegovom obezbjeđenju.

Josip Broz Tito je posjetio Pag 1960. godine. Došao je u pratnji supruge Jovanke i najbližih saradnika, među kojima su bili Aleksandar Ranković, ministar unutrašnjih poslova i načelnik Uprave državne bezbjednosti (UDBA – Jugoslovenska tajna služba) i Titov vjenčani kum i general Milan Žeželj, komandant Garde JNA, najelitnije vojne jedinice u Jugoslaviji.

Kako piše portal pagpress.com, tokom boravka Tita u Pagu dogodio se incident koji mnogi ocjenjuju kao najveći ikada zabilježen u njegovoj bezbjednosti. Naime, do Tita niko nije mogao da se probije jer su ga čuvale vojska, policija u uniformama i tajna policija u civilnoj odjeći. Bilo je neshvatljivo da Titu neko može da se približi.

Ipak, to je uspjelo jednom paškom poštaru. Dok je doživotni predsjednik SFRJ s pratnjom prolazio Uhlincem, iz „torića“ je na skaline, na korak od Tita, skočio paški poštar koji je želio da ga pozdravi i poljubi. Titovi tjelohranitelji su ga uhvatili, ali prekasno, jer je već bio pored maršala. Tada im je Tito rekao: „Došao je do mene i sada ga pustite“. Rukovao se s poštarom kojem to nije bilo dovoljno nego je Tita zagrlio i poljubio.

Sve se dobro završilo i Tito je s pratnjom nastavio prema Mandraču. Do tog događaja Tito je bio odlično raspoložen, rado se sa svima rukovao, smijao se i fotografisao s članovima kulturno-umjetničkog društva koji su bili obučeni u pašku narodnu nošnju. Međutim, nakon toga se namrštio i do restorana, u kojem je bio priređen svečani ručak, nije progovorio ni riječ. I za vrijeme ručka bio je ozbiljan i malo je govorio. Poslije ručka raspoloženje mu se popravilo, razgovarao je s domaćinima i fotografisao se s radnicima restorana.

Ali, incident nije zaboravio. General Žeželj je uskoro smijenjen s mjesta komandanta Garde JNA i imenovan je za zapovjednika graničnih jedinica JNA.

Fotografija incidenta na Uhlincu izbačena je iz službene foto dokumentacije o boravku Tita u Pagu, a objavljena je tek 1984. godine u „Vjesniku“.

(Iz knjige J. Portada „Prošlost Paga u slikama i zapisima“).

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!