Sin Muhammada Alija zadržan na aerodromu u SAD-u: “Jeste li musliman?”

Muhammad Ali Jr. (44), američki državljanin rođen u Philadelphiji, putovao je s majkom Khalilah Camacho-Ali, bivšom suprugom boksera preminulog 2016. godine, ispričao je njegov advokat i prijatelj Chris Mancini Courrier-Journalu iz Louisvillea

Sin legendarnog boksera Muhammada Alija zadržan je i ispitivan dva sata po povratku u SAD s Jamajke zbog imena i prezimena arapskog prizvuka, prenijeli su američki mediji.

Muhammad Ali Jr. (44), američki državljanin rođen u Philadelphiji, putovao je s majkom Khalilah Camacho-Ali, bivšom suprugom boksera preminulog 2016. godine, ispričao je njegov advokat i prijatelj Chris Mancini Courrier-Journalu iz Louisvillea.

“Oboje su zadržani na ispitivanju na međunarodnom aerodromu Fort Lauderdale zbog arapskog prizvuka njihovih imena”, dodao je Mancini.

Camacho-Ali puštena je nakon što na aerodromu pokazala fotografiju na kojoj je pored bivšeg supruga.

No, Ali Jr. nije imao fotografiju i, po Manciniju, zadržan je gotovo dva sata te nekoliko puta upitan: “Odakle je vaše prezime?” i “Jeste li musliman?”

Odgovorio je da je musliman kao i njegov otac, ali su službenici nastavili ispitivanje.

“Familiji Ali jasno je da je sve to direktno povezano s Trumpovim naporima da zabrani ulazak muslimana u SAD”, izjavio je Mancini za Courrier-Journal.

On je naglasio da pokušava zajedno s familijom Ali otkriti koliko je još osoba zadržano na sličnim ispitivanjima.

Kako prenosi portal balkans.aljazeera.com, advokat i familija Ali namjeravaju uložiti žalbu na saveznom nivou.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!