Tragična ljubav Jevrejke i Bošnjaka iz Tuzle: Fašisti strijeljali Fridu i Envera i njihovu bebu rođenu u logoru (VIDEO)

Jevrejska porodica Laufer iz Tuzle imala je šestoro djece. Frida Laufer je 1941. godine odvedena sa istog mjesta na kojem je, 76 godina kasnije, njena rodbina položila cvijeće ženi heroju koja se borila protiv fašističkog režima i krila u ilegali

Enver Šiljak i Frida Laufer (Foto: Youtube/Printscreen)

Mnogi jugoslovenski Jevreji aktivno su učestvovali  Narodnooslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine. Jedna od njih je bila Tuzlanka Frida Laufer.

Jevrejska porodica Laufer iz Tuzle imala je šestoro djece. Frida Laufer je 1941. godine odvedena sa istog mjesta na kojem je, 76 godina kasnije, njena rodbina položila cvijeće ženi heroju koja se borila protiv fašističkog režima i krila u ilegali.

Frida Laufer otišla je sa nadom iz Tuzle, jer je postojala dojava da će njeni drugovi dići voz u vazduh i da će ona će pobjeći. Nažalost, nisu uspjeli, piše portal ba.n1info.com.

“Poslije smo dobili dopisnicu od nje da je u Travniku, u logoru Kruščica, dalje Gospić, Lobograd kod Zagreba i onda je završila u Jasenovcu”, otkrila je Frida Čorbić.

Tuzla pamti tragičnu ljubavnu priču Fride Laufera i Envera Šiljka, koji su, razdvojeni, svoju borbu kao istaknuti članovi ilegalnog antifašističkog pokreta platili životima. Imali su samo po 22 godine kada je on javno strijeljan, a ona pogubljena sa njihovim djetetom koje je rodila u konc logoru.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!