Katnić: Na čelu grupe, koja je planirala terorističke napade i ubistvo Đukanovića, nalazio se pripadnik bezbjednosnih službi Rusije

“Jasno je što se pokušavalo spinovanjem i medija i od rukovodstva DF-a, da se navede kako je Širokov iz jedne evropske zemlje. On nije Širokov, nego Eduard Šišmakov koji je 2014. godine bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju, kao persona non grata. Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i pripadnik je ruskih bezbjednosnih službi”, naveo je Katnić

“Razumijem Vrhovnog državnog tužioca da, u izmijenjenim okolnostima, donese obavezujuće upustvo da se ne traži pritvor za Andriju Mandića i Milana Kneževića. VDT je odluku donio po savjesti i morao je uzeti u obzir čak i prijetnje građanskim ratom od strane Demokratskog fronta. To je čin donesen u posebnim okolnostima. Jedna veoma važna grana vlasti, aproksimativno 30 odsto zakonodavne vlasti, a to je Demokratski front, ne priznaje Skupštinu, presjednika države, tužilaštvo i sudstvo. Retorika DF-a je već duže na neprihvatljivom nivou. Ali, ovo je bila izmijenjena situacija, jer je psihološko stanje cijelog društva bilo na potpuno nevjerovatnom nivou, jer se prijetilo građanskim ratom. To nije slabost tužilaštva već države i svaki drugi komentar je suvišan”, rekao je Katnić.

Katnić je, gostujući u emisiji “Živa istina”, pojasnio da se VDT Ivica Stanković ne bavi neposredno istragom, ali je upoznat sa svim aktivnostima u cijelom slučaju.

Kazao je i da je Stanković znao da će Specijalno tužilaštvo od Skupštine tražiti skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću, kako bi im se odredio pritvor.

“Imao je informaciju da će se tražiti ukidanje imuniteta poslanicima DF-a i nije imao primjedbe”, rekao je Katnić, prenosi portal RTCG.

Specijalni tužilac je ocijenio i da su, u odnosu na vozača lidera DF-a Mihaila Čađenovića, postojali su svi uslovi da mu se odredi pritvor.

Nazvao je vještim manipulacijama tvrdnje da Specijalno državno tužilaštvo svojim postupcima pomaže DPS pred lokalne izbore u Nikšiću, kao i da su to činili na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Katnić je saopštio da se krivični postupak vodi protiv 25 lica, kao i da je moguće da će istraga biti proširena na još lica.

Specijalni tužilac je najavio da će optužnica biti gotova najkasnije do 15. aprila ove godine. SDT će, kako je ustvrdio, pribaviti dovoljno dokaza za suđenje.

Katnić je kazao da se, na čelu grupe koja je planirala terorističke napade, ubistvo tadašnjeg premijera Đukanovića i zaustavljanje puta Crne Gore ka NATO-u, nalazio Eduard Širokov, čije je pravo prezime Šišmakov, pripadnik bezbjednosnih službi Rusije.

“Jasno je što se pokušavalo spinovanjem i medija i od rukovodstva DF-a, da se navede kako je Širokov iz jedne evropske zemlje. On nije Širokov, nego Eduard Šišmakov koji je 2014. godine bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju, kao persona non grata. Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i pripadnik je ruskih bezbjednosnih službi”, naveo je Katnić.

Specijalni tužilac tvrdi i da je Aleksandar Sinđelić, koji je sada svjedok saradnik, boravio u Moskvi na poziv Širokova, gdje je potvrgnut ispitivanju kako bi mogao da učestvuje u cijeloj akciji.

“Iza ovih događaja stoje nacionalnističke strukture iz Rusije, ali sada znamo i da su u njih bili uključeni ruski državni organi. Na ruskim državnim organima je da ispita kako je do ovoga došlo i očekujem da će do toga doći”, rekao je Katnić.

Specijalni tužilac je kazao da su državni organi o mogućnosti terorističkog napada u Crnoj Gori i ko je u njega uključen, prvi put čuli od Mirka Velimirovića, četiri-pet dana prije izbora 16. oktobra.

Katnić je kazao da je zbog učešća stranih državljana u planiranim napadima u Crnoj Gori i SDT-u bilo u interesu da te osobe napuste zemlju. Dodao je i da u slučaju da su organizatori ovih događaja pokušali da izazovu sličnu diverziju, “bili bi likvidirani”.

“Na jednom od snimaka koji smo dobili od srpske BIA-e, Nemanja Ristić jasno saopštava Sinđeliću da ne brine, iako vjeruju da ih je Velimirović izdao. Razlog je da se u Crnoj Gori već nalaze specijalne snage Federalne službe bezbjednosti Rusije i da će oni riješiti probleme. To je izvedeno kao dokaz i žao mi je što se to češće ne koristi kako bi građani Crne Gore shvatili o čemu se radi”, rekao je Katnić i dodao da su glavne nepoznanice SDT-a vezane za 16. oktobar bile šta će se desiti “kada naše službe razotkriju učesnike, te kakav je bio konkretan plan upada u Skupštinu i eventualni rezervni planovi”.

“Sve što sam kazao u obraćanju već je dokazano. Žao mi je što se tome ne daje više značaja. Kroz priznanje aktera Aćimovića, Andrića i Aleksića, da je trebalo da okruže rukovodstvo DF-a i s njima krenu prema Skupštini, onda upadnu u zgradu i to jave. Pripreme za cijelu akciju sa učesnicima su uradili Ristić, Bogićević i Velimirović, koji su desno orijentisane strukture ‘koje imaju i vojne i druge organizacije'”. Učesnici su bili dio iz Srbije, iz okruženja i dio iz stranog elementa o kome ćemo govoriti. Teško je doći do njihovog subjektivnog identiteta jer je on bio tajan. Imali su imali više pasoša sa različitim imenima. Mogu vam samo reći da je u Crnu Goru, recimo, tada došlo više popova istog imena i prezimena. Pod Ostrogom su te noći, 15. oktobra, bili i članovi DF-a koji su se sreli sa ovim licima. To je bilo mjesto gdje im je bilo najlakše da se nađu”, saopštio je Katnić.

On isključuje da je SPC “davao logistiku ovom događaju”, već podsjeća na izjave tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića i mitropolita SPC Amfilohija.

Izvor: RTCG

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!