Nije mogao da preboli ljubljenu: Uginuo Perko Rodić, mužjak prve beranske i crnogorske bijele rode

“Njegova partnerka nije došla sa proljećem 2016. i najvjerovatnije je nastradala negdje na putu od Afrike do svog gnijezda u Polimskoj ulici polovinom marta prošle godine. To je bio razlog što je njegov prirodni časovnik stao negdje u aprilu i do prije par dana više nije otkucavao vrijeme. U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama a, eto, ovog proljeća ni njega ovdjeviše neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik…”, napisao je Softić na svom Facebook profilu

Foto: Adem Ado Softić

Mužjak prve beranske i crnogorske bijele rode, od milošte nazvan Perko Rodić, koji je 2012. godine, baš na 150. godišnjicu grada, sa svojom partnerkom formirao gnijezdo na stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici, uginuo je prije par dana.

To je danas na svom Facebook profilu objavio hroničar Berana Adem Ado Softić. koji je rode pratio od kada se se udomile u tom gradu.

Nakon obavještenja od strane prijatelja da su ga primijetili kako ‘već par dana’ nepomično leži u žbunju pored Bistrice, uspio sam da ga pronađem. Na njegovom tijelu nema tragova fizičkih povreda i nije mi jasno koji bi uopšte mogao biti razlog uginuća. Prezimio je najveće januarske mrazeve i preživio temperature koje su noću, pored zaleđene rijeke, padale i do – 30 stepeni, a uginuo je ovih dana kada mu je rano februarsko sunce stavilo na raspolaganje izobilje hrane na obalama Lima i njegovih pritoka.

Našao sam ga kod istog žbuna pored Bistrice i na istom mjestu na kom sam ga posljednji put fotografisao 7. januara, kad smo svi u gradu shvatili šta se dešava sa njim i krenuli u potragu ne bi li ga uhvatili i u Mašovom prihvatilištu sačuvali od mrazeva i gladi do proljeća. Nažalost, Perko nije bio te sreće. Uginuo je ne dočekavši proljeće.

Njegova partnerka nije došla sa proljećem 2016. i najvjerovatnije je nastradala negdje na putu od Afrike do svog gnijezda u Polimskoj ulici polovinom marta prošle godine. To je bio razlog što je njegov prirodni časovnik stao negdje u aprilu i do prije par dana više nije otkucavao vrijeme. U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama a, eto, ovog proljeća ni njega ovdje više neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik…”, napisao je Softić na svom Facebook profilu.

Njegove riječi izazvale su brojne dirljive komentare prijatelja i ljudi koji ga prate na Facebooku. Neki od njih se nadaju da će u Berane doći novi par roda, priželjkujući da to budu Perkovi i Perkini potomci…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!